Matematik

funktioner der driller

17. september 2011 af nicolaskm (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej SP

Jeg har en matematik opgave for som virkelig er ved drive mig til vanvid.

Den er formuleret sådan her:

Angiv en ligning for den tangent til grafen: f (x) = 2x+ 4x2 - 7x + 1 der går gennem (-1/3 , 4), og som går vinkelret på linjen med ligningen 9y = x - 27 og angiv røringspunktets koordinater.

Håber i vil hjælpe.


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

Benyt, at tværvektoren til normalvektoren for linjen med ligningen 9y = x - 27 er normalvektor for tangenten til grafen f(x). Du har nu normalvektoren og et tilfældigt punkt på tangenten. Bestem så tangentens ligning

a(x - xo) + b(y - yo) = 0


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. september 2011 af mathon

Angiv en ligning for den tangent til grafen: f (x) = 2x+ 4x2 - 7x + 1 der går gennem (-1/3 , 4), og som står vinkelret på linjen med ligningen


                                        y = (1/9)x - 3

 

Hvilken hældningskoefficient har tangenten?


Svar #3
17. september 2011 af nicolaskm (Slettet)

Den må have hældningskoefficienten -9 fordi at den gange (1/9) skal give -1 ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. september 2011 af mathon

dvs
    du er nu nået frem til:


                      Angiv en ligning for den rette linje med hældningskoefficient -9 gennem (-1/3 , 4)


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#3

Aha, du har andre fornuftige oplysninger. Så skal du bare glemme #1. Det omhandler også vektorregning, hvilket vist nok ikke er en del af pensum på Matematik B-niveau.


Svar #6
17. september 2011 af nicolaskm (Slettet)

jeg skal vel også finde der hvor den skære y-aksen for at finde ligningen. 

der hvor den skære y-aksen er det ikke i:

4 -(1/3 * -9)

Så ligningen bliver f(x) = -9x + 1


Brugbart svar (1)

Svar #7
17. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#6

Når fremgangsmetoden i #1 benyttes, finder du så først normalvektoren

n(-9 ; -1)

og dermed fås

-9(x + 1/3) + (-1)(y - 4) = 0

-9x - 3 - y + 4 = 0

-9x - y + 1 = 0 , hvoraf

y = -9x +1


Svar #8
17. september 2011 af nicolaskm (Slettet)

mange tak for svarene. Er kommet godt i gang med den. 

Men hvordan finder det punkt hvor tangenten med ligningen: f(x) = -9x+1 rør grafen med ligningen f(x) = 2x3+4x2-7x+1


Brugbart svar (1)

Svar #9
17. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#8

Du sætter funktionerne lig hinanden og løser altså ligningen

2x+ 4x2 - 7x + 1 = -9x +1 , hvoraf

x = -1  ∨  x = 0

er løsninger.


Brugbart svar (1)

Svar #10
17. september 2011 af mathon

     f (x) = 2x+ 4x2 - 7x + 1

     f '(x) = 6x2 + 8x - 7

     f '(xo) = 6xo2 + 8xo - 7 = -9       xo ≠ -(1/3)

                 6xo2 + 8xo + 2 = 0        xo ≠ -(1/3)   

                 3xo2 + 4xo + 1 = 0        xo ≠ -(1/3)

                            

 


Brugbart svar (1)

Svar #11
17. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#8

Du finder, at x = 0 medfører at tangentligningen

y = f'(0)(x - 0) + f(0) ≠ y = -9x +1

På den baggrund kan vi konkludere at førstekoordinaten til røringspunktet er x = -1 , hvoraf andenkoordinaten findes

y = -9·(-1) + 1 = 10

Røringspunktet bliver derfor (-1,10) .


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. september 2011 af mathon

 

                3xo2 + 4xo + 1 = 0        xo ≠ -(1/3)

                       xo = -1

                       yo = f(xo) = f(-1) = 10

det andet
røringspunkt
                       Po2 = (-1,10)


Svar #13
17. september 2011 af nicolaskm (Slettet)

mange tak skal i have, det var en stor hjælp

 


Skriv et svar til: funktioner der driller

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.