Matematik

Største og mindste vanddybde

18. september 2011 af mathbj (Slettet) - Niveau: B-niveau

f(t) = 7+sin(t-2/t), hvor 0 mindre el. lig med t mindre el. lig med 24

t = angiver antal timer efter kl. 12 og f(t) = vanddybden

 

Bestem den største og mindste vanddybde i døgnets løb.

Kan nogen hjælpe mig med den?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2011 af SuneChr

t må være forskellig fra 0, da argumentet i sin funktionen indeholder en nævner med t.

Argumentet er i øvrigt til at misforstå. Skriv det ordentligt med parentes(er).

Differentiér f(t) og find herved værdimængden for f, og dermed mindste og største værdi.

Du kan også benytte        - 1 ≤ sin u ≤ 1  for  ∀ u    ved at lade t gennemløbe intervallet ] 0 ; 24 ]


Svar #2
19. september 2011 af mathbj (Slettet)

Ved at differentiere f(t) får jeg pi*sin(2/t+89)/(90*t2). Så gik jeg ud fra at den differentierede funktion skulle solves på cas med funktionen = 0: solve(pi*sin(2/t+89)/(90*t2)=0,t), men så får jeg et ret underligt resultat, jeg ikke ved hvad skal bruge til. Jeg skal finde mindste og største værdien. Kan du fortælle mig hvordan jeg gør det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. september 2011 af SuneChr

Uden at skulle differentiere, ved vi, at (sin u) er maksimal = 1 når  u = π/2 + p2π   for p = {... -2, -1, 0, 1, 2 ...} 

Vi kan derfor sige, at  (t - 2) / t  =  (π + p4π) / 2     ⇒    t  =  - 4 / (π+p4π - 2)    for t ∈ ] 0 ; 24 ]

Det ses da, at nævneren skal < 0 da t skal være > 0.     Derfor har vi  p ∈ { - 1, -2, -3, ........... }

Indsættes disse p og de dertil korresponderende   t ∈ ] 0 ; 24 ] fås da en maksimumsværdi, hvor der til sidst skal adderes 7 iflg. funktionen f.

Lignende overvejelser kan gøres med minimumsværdien.


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. september 2011 af SuneChr

Minimum:

Uden at skulle differentiere, ved vi, at (sin u) er minimal =  -1 når  u = 3π/2 + p2π   for p = {... -2, -1, 0, 1, 2 ...}

Vi kan derfor sige, at  (t - 2) / t  =  (3π + p4π) / 2     ⇒    t  =  - 4 / (3π+p4π - 2)    for t ∈ ] 0 ; 24 ]

Det ses da, at nævneren skal < 0 da t skal være > 0.     Derfor har vi  p ∈ { - 1, -2, -3, ........... }

Indsættes disse p og de dertil korresponderende   t ∈ ] 0 ; 24 ] fås da en minimumsværdi, hvor der til sidst skal adderes 7 iflg. funktionen f.

 

Værdimængden for f(t)  er da  { y | 6 ≤ y ≤ 8}     hvoraf fremgår, hvad min respektive maks er.


Svar #5
26. september 2011 af mathbj (Slettet)

Tak for det!


Skriv et svar til: Største og mindste vanddybde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.