Matematik

1.016 Lineær sammenhæng mellem y og x^(-1)

18. september 2011 af Fjelsted92 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle

Har siddet med den her opgave i noget tid nu, og kan ikke rigtig gennemskue den. Håber der er nogen der kan hjælpe.

opgaven lyder: Om to størrelser x og y oplyses, at der er en lineær sammenhæng mellem y og x^(-1)

Får oplyst at følgende værdier er sammenhængende:

x    1    3

y    -1   -3

Bestem en ligning, der beskriver sammenhængen mellem x og y.

 

ud fra teksten er jeg nået frem til: y=ax^(-1)+b

 

Men hvordan får jeg lavet en ligning ud fra de oplysninger?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2011 af peter lind

Du sætter de sammenhørende værdier ind i den funktion, som du er kommet frem til. Det giver 2 ligninger med de 2 ubekendte a og b


Svar #2
18. september 2011 af Fjelsted92 (Slettet)

altså over to gange?

så 

-1 =a*1^(-1)+b 

og 

-3 = a*3^(-1) + b

 

Hvis dette er rigtigt, hvordan kommer jeg så frem til a og b?


Brugbart svar (2)

Svar #3
18. september 2011 af peter lind

træk de 2 ligninger fra hinanden. Dermed har du en ligning, der kun indholder a.


Svar #4
18. september 2011 af Fjelsted92 (Slettet)

Får den umiddelbart til at give:

a= a*3^-1 + 2 

 

Det kan jeg da ikke bruge til noget? Kan jeg?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. september 2011 af peter lind

Det er en ligning i den ubekendte a, som kan løses.


Svar #6
19. september 2011 af Fjelsted92 (Slettet)

Har nu fundet denne formel i stedet: 

a=(x2-x1)/(y2-y1) 

Kan den ikke bruges ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. september 2011 af peter lind

Det kan den godt; men den indeholder en fælde. Det er  en lineær funktion af x-1 du har ikke af x


Svar #8
19. september 2011 af Fjelsted92 (Slettet)

Hvilken forskel gør det?


Skriv et svar til: 1.016 Lineær sammenhæng mellem y og x^(-1)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.