Matematik

Bestemmelse af omløbstid, vha. Potensfunktion

18. september 2011 af TobyTheMightyOne (Slettet) - Niveau: B-niveau

Goddavs! Mit navn er Tobias, og jeg virkelig brug for hjælp til at spørgsmål. 

 

Det lader til, at jeg ikke havde så godt styr på mine potensfunktioner, som tidligere antaget, og da jeg har hørt, så fantastisk meget godt, om det her forum, så tænkte jeg selvfølgelig, at jeg ville give det et skud :)

 

Jeg har brugt TI-Nspire, til at løse opgaven (efter bedste evne) men der er stadig noget der nager mig ved mit resultat. 

Vha. Potensreggression, har jeg bestemt, at ”a” konstanten er lig 1.5028 og at ”b” konstanten er lig 0.000201. Eller det er i hvert fald, havd jeg har gjort. 

og det er gjort udfra følgende informationer

"r = lig med middelafstand i mio. meter." 

"T = lig med omløbstid i døgn."

r               T

128        0.2948
422        1.769
671        3.551
11094   238.7
23700   758

Dét ovenfor er de værdier, der er oplyst. Det er så vha. potensreggression, at jeg har regnet mig frem til det. Er det gjort rigtigt, hvis mine konstanter er blevet "a = 1.5028" og "b = 0.000201"?

Derudover, skal man da bestemme omløbstiden (T) Når middelafstanden er 1070*10^3 km, ved brug af formlen T=b*ra. Mine beregninger resulterede i:

T = b*r^a
10^3 = 1000
1070 * 1000 = 1070000
0.000201*1070000 = 251.07
251.07^1.5028 = 3201.849 (9552371)

Det virker bare ikke helt rigtigt.. :(

Men selve opgaven lyder: 

"Jupiters måne Ganymede, har en middelafstand på 1070*103 km. Beregn omløbstiden". 

 

Jeg håber virkelig, at der er nogen herinde der kan hjælpe mig! :D


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Når a og b er bestemt ved regression på tabellens data, skal man så indsætte det r, der svarer til en middelafstand på 1070·103 km . Her skal man være opmærksom på enhederne. Hvad forudsætter formlen?


Svar #2
19. september 2011 af TobyTheMightyOne (Slettet)

Øhm.. Jeg er lidt forvirret! Hvad tænker du, når du siger "Hvad forudsætter formlen", og vil det bare sige, at regnestykket så bare kommer til at hedde: 0.000201*1070 = prudukt? :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvis du benytter tallene, som de er i tabellen, forudsætter det jo, at r indsættes i enheden "mio. meter" . Når man så vil indsætte middelafstanden for Ganymedes, skal den så indsættes i den samme enhed. I dit regnestykke i #0 ser det ud til, at du opløfter (b·r) i potensen a; men det er jo kun r, der skal opløftes i potensen a, og så skal resultatet ganges med b.


Svar #4
05. december 2011 af TobyTheMightyOne (Slettet)

Det er a rigtigt! :D Nu føler jeg mig lidt dum.. x) Mange tak for hjælpen! :D


Skriv et svar til: Bestemmelse af omløbstid, vha. Potensfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.