Matematik

Bestem kordinatsæt + ligning

18. september 2011 af Zkw37 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, er der nogle kloge mennesker der kan hjælpe mig med denne opgave..

Jeg har lidt svært ved, at finde ud af hvad jeg skal gøre/bruge af formler evt. 

 

Linjen n går gennem (-2,1) og (q,-3) og er parallel med linjen m, der har ligningen 2y = 3x-2. Bestem q, og opskriv en ligning for n.


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

Benyt at

a = (y2 - y1) / (x2 - x1) , hvor du kender hældningen a = 3/2 .

Herefter kan du opskrive ligningen for linjen n, da du kender de to punkter som linjen gennemløber.


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. september 2011 af placebo321 (Slettet)

Benyt at for to parallelle linjer da gælder, at

αn = αm

Du kan opstille en ligning med en ubekendt q, da du kender værdien for n's hældning, eftersom den er givet ved linjen m's hældning. Herved fås

αn = 3/2 = Δy/Δx = (-3-1)/(q-(-2))

Ligningen løses mht. q, så vi får

q = -14/3 = - 4,667

Da du kender linjens hældning kan du finde udtrykket for linjens ligning således

y = αn * (x-x0) + y0

altså

y = -14/3*(x-(-2))+1

y = -14/3x-25/3


Svar #3
18. september 2011 af Zkw37 (Slettet)

#2


forstår ikke hvordan du ved at hældningen er 3/2? altså a = 3/2

For på linjen m er hældningen jo 3x, som den også burde være på linjen n, da de er parallelle?


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Du kan kun aflæse hældningskoefficienten a, når ligningen har formen y = ax + b . Du skal derfor først omskrive liniens ligning 2y = 3x - 2 til den form, før du kan aflæse hældningskoefficienten.


Svar #5
18. september 2011 af Zkw37 (Slettet)

#4

Når, det forstår jeg godt. Men kan stadig ikke se hvordan  man omskriver ligningen så den giver 3/2. 

Hvis den hedder 2y, må hældningen da være halvdelen. Eller hvordan får man så hældningen til det blive 3/2?

 

 

 

#2


Og hvad/hvordan gør du her, når du isolerer q?

 

αn = 3/2 = (-3-1)/(q-(-2))

<=>

q = -14/3 = - 4,667

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
18. september 2011 af placebo321 (Slettet)

Du skal have den på formen y = ax+b.

2y = 3x-2

divideres altså med 2 på begge sider af lighedstegnet, hvoraf

y= 3/2x-2/2 = 3/2-1

 

Isolering af q er simpelt

3/2 = -4/(q+2)

3/2*(q+2) = -4

3/2q+6/2 = -4

3/2q+3 = -4

3/2q = -7

3q= -14

q= -14/3

 

Du må gerne give brugbart svar


Svar #7
18. september 2011 af Zkw37 (Slettet)

#6


 

Har jeg gjort. Super, tak for svar.

 

Jeg har denne anden opgave, som jeg har lidt svært ved:

 

Linjerne m og n har ligningerne
m:  2x-3y = 14 og    n:  x-½y = 5
Bestem ligningen for den linje l, der går gennem skæringspunktet for m og n, og som er parallel med linjen med ligningen 3x-6y = 17

 

Jeg ved, ud fra ligninger m og n, skal isolere y, så jeg får dem til y = ax + b, men har svært ved at isolere m, da man får en negativ y-værdi.

Hvad gør jeg her?


Brugbart svar (1)

Svar #8
18. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Du skal først finde skæringspunktet mellem de to linier. Bestem så linien gennem dette punkt, parallel med den tredje givne linie.

Brug lige store koefficienters metode til at løse de to ligninger for m og n:

m:                 2x - 3y = 14
2 gange n:  2x - y = 10

Der er ikke noget galt i, at y-værdien bliver negativ.


Svar #9
18. september 2011 af Zkw37 (Slettet)

#8


Du skrev:   2 gange n:  2x - y = 10

Men hvad med den ½ på y?

 

 


Svar #10
18. september 2011 af Zkw37 (Slettet)

#8


 

Hvis jeg skal isolere m og n, kan det så passe, at de giver dette? For det ser ikke helt rigtigt ud.

m:  y = 1.5x + (-0.75)

n:   y = 0.5x +(-0.10)


Brugbart svar (1)

Svar #11
18. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

I #8 gangede jeg ligningen for n med 2 for at slippe af med den halve. Man ganger en ligning med 2 ved at gange med 2 på hver side.

Trækker man nu ligning 1 fra ligning 2 får man

2y = -4, eller y = -2,

der så indsættes i en af de to ligninger, f.eks. 2x -3·(-2) = 14, altså x = 4 .

Skæringspunktet er altså (4 , -2). Bestem nu ligningen for linien gennem dette punkt parallel med linien med ligningen 3x-6y = 17 .


Svar #12
20. september 2011 af Zkw37 (Slettet)

#11


Men hvis man trækker 1. ligning fra 2. så får man jo ikke -2 efter lighedstegnet men 4, da 14-10 giver 4? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja, det er korrekt.


Svar #14
20. september 2011 af Zkw37 (Slettet)

#13


Hov jeg så forkert. Men jeg har fuldstændig forstået det hele, dog bortset fra dette:

 

2y = -4, eller y = -2,

der så indsættes i en af de to ligninger, f.eks. 2x -3·(-2) = 14, altså x = 4 .

Hvordan kan 2x -3·(-2) = 14 give x = 4, når -3·(-2) giver 6? :-) Dvs. 2x = 6 og 1x = 3

Det er hvad jeg får det til at give

 

 

 

 


Svar #15
20. september 2011 af Zkw37 (Slettet)

#13


Eller nej.. Hvis man skal flytte -3·(-2) over på den anden side af lighedstegnet, giver det vel et negativt tal, så det må give 2x = -6 og x = -3 eller er jeg helt galt på den?

 

 


Svar #16
20. september 2011 af Zkw37 (Slettet)

#11


Hov, jeg var vidst lidt for hurtig.. Havde glemt de 14.. 


Skriv et svar til: Bestem kordinatsæt + ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.