Matematik

Retvinklet trekant

21. september 2011 af Hannah90 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej 

Mit spørgsmål lyder, hvis man har en retvinklet trekant, hvor man kender en side længde a = 80mm, og ved at der er en vinkel på 90 grader, kan man så finder sidelængden b, hvis man kun kender en sidelængde og en vinkel ? 

 

Tak for hjælpen

 

Hannah


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2011 af birgitd

Du kender kun 80mm og vinklen 90 grader?? eller har du en vinkel mere? for du starter med at skrive en retvinklet trekant og kender en sidelængde og en vinkel og det får jeg til 2 vinkler, men i midten af sætning får jeg indtryk af at du synes du kun har den rette vinkel.

Hvis du kun har afstanden a og vinklen 90 grader så prøv at tegn det på et papir, så vil du se at du kan tegne mange forskellige trekanter med forskellige længder af b og c, så nej. 

Så hvis det er et spørgsmål så er svaret nej, hvis du skal udregne b, så må du læse mere på opgaven for så skal der være flere oplysninger.


Svar #2
21. september 2011 af Hannah90 (Slettet)

Hej det tænkte jeg nok også, men så må jeg have misforstået opgaven for troede at jeg på ved hjælp at den ene sideklængde og en vinkel kunne finde den tredje sidelængde... men jeg har vedhæftet opgaven, så hvis der er nogle der evt. kunne hjælpe mig med den, for forstår den slet ikke selv

 

Tak på forhånd

Hannah

Vedhæftet fil:Opgave 3 FG REP b.doc

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. september 2011 af birgitd

Skal desværre løbe nu og kan ikke lige huske hvordan man gør, men du skal finde vinklen X altså den oppe i toppen ved at du ved at indgangsvinklen er 50 grader og mediet N=1 og så skal du finde udgangsvinklen når N´ = 1,74 (eller hvad der nu stod) dette kan du sikkert selv søge efter på nettet. Så har du vinklen og kan regne x ud ved hjælp af almindelig trekants regning.


Svar #4
21. september 2011 af Hannah90 (Slettet)

Hejsa ok, men er stadig ikke helt med... er der måske andre der har mulighed for at hjælpe mig :)

 

Tak på forhånd 

Hannah 


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. september 2011 af AskTheAfghan

På den første opgave (Rep. B - 1), kan vi aflæse, at glaskodsen har en brydningsindex på 1.74

      - Den ydre n er mindre end den indre n.      nindre > nydre

      - Den ydre vinkel er større end den indre vinkel.   Vindre < Vydre

Da nindre > nydre   =   Vindre < Vydre kan vi sige, at

nforhold = nindre/nydre      og    Vforhold = Vydre/Vindre

Hermed

nforhold = Vforhold     ⇔    nindre/nydre = Vydre/Vindre   ⇔  Vindre = (nydre·Vydre)/nindre


Svar #6
21. september 2011 af Hannah90 (Slettet)

Hej 

Tak for hjælpen, men når jeg regner det ud giver der 28,7 og det er ikke en af svarmulighederne 

 

Hannah 


Svar #7
21. september 2011 af Hannah90 (Slettet)

skal man ikke bruge cos, sin eller tang til at løse opagven 

 

Hannah 


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. september 2011 af AskTheAfghan

#6

Nu kender du den indre vinkel = 28.74º. Beregn nu længden af x (tænk på trigonometrien).


Svar #9
21. september 2011 af Hannah90 (Slettet)

Jo men skal jeg ikke kende lidt mere end 2 vinkler for at finde siden X


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. september 2011 af AskTheAfghan

Det er ikke nødvendigt, én vinkel og én side er nok (kendte), når det er en retvinklet trekant ...

V1 + V2 + V3 = 180º   ⇔ 28.74º + 90º + V3 = 180º  ⇒ V3 = 62.26º


Svar #11
21. september 2011 af Hannah90 (Slettet)

oka men jeg kender ikke 1 side, t er glasset tykkelse 


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. september 2011 af birgitd

jamen det er også en side i den trekant der er skitseret på din tegning, så tegn din trekant op med dine kendte vinkler og t og x og brug dine trekantsformler


Svar #13
21. september 2011 af Hannah90 (Slettet)

Hej 

Når jeg regner det ud for jeg x = 15

men det er ikke en af svar mulighederne 

 

Hannah 


Brugbart svar (0)

Svar #14
21. september 2011 af AskTheAfghan

#13

Det er ikke korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #15
22. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Opg 1. har også været diskuteret i denne tråd

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1071596

Man finder brydningsvinklen b (vinklen over for i i glasset) ved hjælp af brydningsloven, og dernæst findes forskydningen x af

x = t·tan(b)

Med i = 50º og nb = n' = 1,74, får man b = 26,120º

#5

De betragtninger gælder for lysets hastighed V i medierne, men kan ikke benyttes sådan på vinklerne. Man skal benytte brydningsloven (Snell's lov):

ni · sin(i) = nb · sin(b) 

De fundne vinkler i #6, #8, og #10 er derfor ikke korrekte.


Skriv et svar til: Retvinklet trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.