Matematik

Vis at funktion er differentiabel i et punkt

22. september 2011 af arto460 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal vise, at funktionen 

f(x) = {=(1-x^2)/((x-1)(x-3)) for x<1 og =x for x > eller lig 3} er differentiabel i x=1. Det har jeg gjort i del b) i den vedhæftede opgave, og jeg ville gerne have et kyndigt øje til at se på mine udregninger og om min fremgangsmåde er rigtiig - og ikke mindst, om den er for besværlig og kan forsimples meget.
På forhånd tak :)

Vedhæftet fil: Matematik opgave 3.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Menes der ikke, at den anden gaffel er f(x) = x for x ≥ 1 (og ikke 3)?

Man kan med fordel benytte, at brøken for x < 1 kan forkortes:

f(x) = (1 - x2) / ((x-1)(x-3)) = (1-x)(1+x) / ((x-1)(x-3)) = (1+x) / (3 - x) , x < 1

Heraf ses, at f(x) → 1 for x → 1- .

Endvidere ses, for x < 1,

f'(x) = (3 - x + 1+x) / (3 - x)2 = 4 / (3 - x)2 , og dermed ses, at

f'(x) → 1 for x → 1- .

Da f(1) = 1, og f'(x) → 1 for x → 1+ , ser vi, at f(x) er både kontinuert og differentiabel i x = 1.


Svar #2
22. september 2011 af arto460 (Slettet)

Okay, men min metode er vel ikke forkert?
Jeg tænkte godt over at forkorte den, mens så virker det for mig bare lidt som om man ganger og dividerer med 0 på samme tid, og det synes jeg er underligt. Man kan selvfølgelig sige, at resultatet i alle fald vil blive en funktion, som netop er defineret for alle R - også for 1, som før voldte problemer.


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#0

I det vedhæftede dokument skal der byttes om på fortegnene i markeringerne for grænseværdierne. Her betyder

lim(...) for x → x0- , (x går mod x0 fra venstre), at x går mod x0 gennem negative tilvækster, dvs. gennem værdier af x, for hvilke x - x0 < 0 ,

og tilsvarende betyder

lim(...) for x → x0+ , (x går mod x0 fra højre), at x går mod x0 gennem positive tilvækster, dvs. gennem værdier af x, for hvilke x - x0 > 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man ganger jo ikke med 0 eller dividerer med 0, for der gælder jo x < 1 for det udtryk.


Svar #5
22. september 2011 af arto460 (Slettet)

Edit: Ligemeget - fandt fejlen


Svar #6
22. september 2011 af arto460 (Slettet)

Men noget andet: Når du differentierer f og viser at f ' går mod 1 for x->1, er det så ikke mere korrekt at opstille udtrykket:
lim x->1 (f(x)-f(1))/x-1 og så indsætte hhv. f(x) = (1 - x2) / ((x-1)(x-3)) og f(x) = x for x=1 og x<1? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er ikke mere korrekt, blot en anden fremgangsmåde. Funktionen er differentiabel for ethvert x < 1 , så hvis man kan vise, at f'(x) har samme grænseværdi for x gående mod 1 fra både venstre og højre, har man vist, at funktionen er differentiabel i x = 1.

Du viser i stedet, at differenskvotienten ud fra x = 1 har samme grænseværdi for h gående mod 0 fra både venstre og højre.


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. september 2013 af jenshansen10 (Slettet)

Der er noget jeg ikke forstår i svar#1 når du skriver:

f(x) = (1 - x2) / ((x-1)(x-3)) = (1-x)(1+x) / ((x-1)(x-3)) = (1+x) / (3 - x) , x < 1

hvorfor kan vi pludselig skrive (3-x) i nævneren når den før hed (x-3) ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. september 2013 af Number47 (Slettet)

Er det bare mig der ikke helt forstår gaffelfunktioner, men står der ikke netop at når x er større eller lig med 1 så er funktionen defineret som f(x)=x, og denne funktion er vel ikke differantiabel i x=1 eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Fordi (1-x) / (x-1) = -1 .


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Funktionen f(x) = x er differentiabel overalt. Det, opgaven drejer sig om, er at vise, at de to funktionsudtryk, for x < 1, og for x ≥ 1 , har samme differentialkvotient for x → 1- og for x → 1+ .


Skriv et svar til: Vis at funktion er differentiabel i et punkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.