Matematik

Cirklens ligning

24. september 2011 af sille200 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal gøre rede for at to cirkler har ét skæringspunkt.

jeg har to ligninger:

(x-2)^2+(y-6)^2=9          og         (x+1)^2+(y-2)^2=4

Jeg mener at jeg skal bruge afstandsformlen, problemet er bare at jeg har to ligninger, og ikke en ligning og et punkt.

Håber der er nogle der vil hjælpe..


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. september 2011 af mathon

(x-2)2 + (y-6)2 = 32              (x+1)2 + (y-2)2 = 22

    C1 = (2,6)                             C2 = (-1,2)   

    |C1C2| = √(2-(-1))2+(6-2)2) = √(32+42)  = 5

 

     r1 = 3                                      r2 = 2

             |C1C2| = 5 = r1+r2

   dvs udvendig tangering

 


Svar #2
24. september 2011 af sille200 (Slettet)

Super! men hvordan viser det at de har ét skæringspunkt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2011 af mathon

mængden af punkter, der ligger på begge cirkler,
ligger på fælleskorden
bestemt af

                    (x-2)2 + (y-6)2 = 9          og         (x+1)2 + (y-2)2 = 4

                    x2 + y2 - 4x  - 12y + 4 + 36 = 9      og      x2 + y2 + 2x  - 4y + 1 + 4 = 4

                                              I:     x2 + y2 - 4x  - 12y = -31        
                                             II:    x2 + y2 + 2x  - 4y   = -1                 I subtraheres fra II

                                                     6x + 8y = 30

                                                     (3/4)x + y = 3,75

                                                      y = -0,75x + 3,75    som indsat i    (x-2)2 + (y-6)2 = 9    giver

                    (x-2)2 + (-0,75x + 3,75-6)2 = 9

                                  1,5625x2 - 0,625x + 0,0625 = 0

                   d = (-0,625)2 - 4·1,5625·0,0625 = 0     dvs én løsning

                            x = (0,625 ±0)/(2·1,5625) = 0,2

røringspunktets y-koordinat
beregnes af
                                                   y = -0,75·0,2 + 3,75 = 3,6

røringspunktet
er
                                        R = (0.2;3.6)
             


Skriv et svar til: Cirklens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.