Matematik

Funktioner / parrabler.

24. september 2011 af Trigarr (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej studieportalen, jeg ved ikke hvordan at jeg skal komme igang med denne opgave... Er det muligt at i kan give mit et hint? opgaven er vedhæftet her..

Jeg kan regne et par få af stængerne ud, men ved ikke hvordan jeg kommer videre..

 

På forhånd tak :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2011 af peter lind

Brug ikke docx formatet. Det er ikke alle, der kan læse det. Brug i stedet doc eller pdf formatet


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. september 2011 af SuneChr

Vend buen i broen om så du får en glad parabel i 1. og 2. kvadrant, hvor den korteste stang er sammenfaldende med y-aksen, og hvor toppunktet ligger i en afstand af 8 fra x-aksen.

Lad nu stængerne, regnet fra venstre mod højre, være x = - 7, - 6, - 5, ........................... 3, 4, 5

(eller  x = - 5  til  x = 7,  bare du har styr på stængerne)

Så fås parablens forskrift:  f(x)  =  7/25·x2 + 8

Indsæt nu x værdierne og aflæs stængernes længde = f(x). 


Svar #3
24. september 2011 af Trigarr (Slettet)

rigtig mange tak, kigger på det


Svar #4
24. september 2011 af Trigarr (Slettet)

 beklager at den vedhæftede fil er docx..

 

Jeg har skrevet forskriften ind i Geogebra, er ved at aflæse stængerne, men... er forholdet til tegningen 1:1 ? eller hvordan ? kan ikke helt få det til at passe.

 


Svar #5
25. september 2011 af Trigarr (Slettet)

bump


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. september 2011 af SuneChr

Som du rigtignok skrev, er x aksen vejbanen. Buen ligger i 1. og 2. kvadrant i koordinatsystemet. Afstanden fra parablens toppunkt er 8, fremgår af tegningen. Korteste stang er sammenfaldende med y-aksen.

En parabel, som er symmetrisk om y-aksen, har ligningen   y = Ax2 + B, hvor B er afstanden fra x-aksen til toppunktet.

Så vi skal nu bestemme A.   B = 8        y = Ax2 + 8

Vi kender nr. 5 stangs længde = 15.   x = 5 for denne stang.  Indsat i ligningen fås:   15 = A·52 + 8

A er da  7/25

Du må også kalde 1. stang for x = 10  og anden  x = 20  osv.  Bare afstanden imellem dem er den samme.

Forskriften vil da blive en anden, men med samme resultat og blot større tal at regne med.


Skriv et svar til: Funktioner / parrabler.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.