Matematik

løsning til ligning

26. september 2011 af 11111111 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hvordan kan man finde samtlige løsninger til ligningen z^3+6z+20=0 i hånden ??

 

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2011 af peter lind

Du kan gætte dig frem. Der gælder at hvis der er nrational løsning skal tælleren gå op i konstantleddet og nævneren i koefficienten til højestegrad leddet. Her er en alternativ metode http://mathworld.wolfram.com/CubicFormula.html


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. september 2011 af mathon

 

                             z3 + 6z + 20 = 0         heltallige løsninger skal søges i {±1,±2,±4,±5,±10,±20}

 umiddelbart ses,
 -2 er rod

 hvorfor
                      z3 + 6z + 20 = (x+2)(x2-2x+10)     hvor   x2-2x+10 > 0 for ∀x ∈ R

dvs
                     -2 er eneste rod
 


Svar #3
26. september 2011 af 11111111 (Slettet)

Jeg forstår ikke meget af det du skriver?`Hvorfor snakker du om tæller og nævner når det intet har med brok regning at gør?


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. september 2011 af peter lind

Detr er en generel regel, som det er godt at kende.


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Tæller og nævner kommer fra "rational løsning". Et rationalt tal kan som bekendt skrives på formen p/q, hvor p og q er hele tal. peter lind bruger sin generelle regel til at finde en af løsningerne. Mathon finder en løsning på en anden måde i #2.

Denne løsning bruges nu til at faktorisere tredjegradspolynomiet (polynomiers division) i et første- og et andengradspolynomium, som vi begge nemt kan finde rødder i.
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. september 2011 af mathon

 

"...bruges nu til at faktorisere tredjegradspolynomiet (polynomiers division) i et første- og et andengradspolynomium, som vi begge nemt kan finde rødder i."

rettes til

bruges nu til at faktorisere tredjegradspolynomiet (polynomiers division) i et første- og et andengradspolynomium, som ikke har reelle løsninger.


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Det, at variablen kaldes z, at niveauet er videregående og at der spørges til samtlige løsninger, antyder at grundmængden kunne være de komplekse tal.

Hvis G=R, kunne vi skrive: "... som vi kan finde evt. reelle rødder i."


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. september 2011 af mathon

 

   ...det kunne jo være tilfældet   :-)


Skriv et svar til: løsning til ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.