Matematik

Hæv parenteser og reducer

26. september 2011 af jegmanglerhjælp (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har et par ligninger jeg mangler lidt hjælp til:

(p-5q)(2p-3q)

(x-6) (9+2x - 8y)

Jeg er i tvivl om hvad det er jeg skal gøre når der ikke står et tegn imellem parenteserne 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Der er ikke tale om ligninger, men om udtryk. Det "manglende" tegn mellem parenteserne er et gangetegn.

Man ganger to flerleddede størrelser med hinanden ved at gange hvert led i den ene størrelse med hvert led i den anden.


Svar #2
26. september 2011 af jegmanglerhjælp (Slettet)

vil det sige i den første er det sådan her?: 

(p-5q)(2p-3q)

 

p x 2p = 2p

p x 3q = 3qp

5q x 2p = 10qp

5q x 3q = 15q 

 

eller hvad og hvordan skal jeg så sætte den sammen så jeg kan reducere?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Du skal så lægge delprodukterne sammen og tage hensyn til deres fortegn. Og undlad at bruge bogstavet x som gangetegn. Brug · eller * i stedet.

Men vær opmærksom på at p·p = p2 , ikke p .


Svar #4
26. september 2011 af jegmanglerhjælp (Slettet)

Så det må være:

hedder det så 2p2? Jeg har jo 2 p'er, i så fald skal det så sætte sådan sammen?

2p2- 3qp · 10qp - 15q

Og er det reduceret nok nu, eller kan jeg gøre mere?


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det bliver 2p2 -3qp - 10qp + 15q2 , og det kan så reduceres lidt.

Men det her er jo noget, du burde have lært i folkeskolen.


Svar #6
26. september 2011 af jegmanglerhjælp (Slettet)

Tak for hjælpen, jeg forstår det nu (:

-Jeg har så ikke lært det i folkeskolen, desværre!


Skriv et svar til: Hæv parenteser og reducer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.