Matematik

lineær funktion

27. september 2011 af jegmanglerhjælp (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, jeg har en opgave jeg har lidt problemer med at løse (:

den lyder sådan her:

punkterne A og B har kordinaterne A (-4,-2) og B (2,6). find en forskrift for den lineær funktion, hvis grafen går igennem A og B. ligger punktet C (27,40) på linjen?

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2011 af WHiP (Slettet)

Benyt:

a=y2-y1/x2-x1

Bestem herefter b ved at indsætte enten punktet A eller B

Til undersøgelse om punktet C ligger på line, indsæt x i ligningen og se om y giver 40


Svar #2
27. september 2011 af jegmanglerhjælp (Slettet)

Jeg har renget a og b ud af nu (: 

a= -2 - -4/ 6- 2 = 0,5

b= -4 -0,5 * 2= -9

Jeg foratår dog ikke hvor jeg skal indsætte x henne?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. september 2011 af WHiP (Slettet)

Du har byttet rundt på x og y da du beregnede a.

Hvordan er en lineær funktion beskrevet?


Svar #4
27. september 2011 af jegmanglerhjælp (Slettet)

Så a skal hedde sådan her= 6 -2 / -2 - -4?

Der står ikke noget om en lineær funktion?..


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. september 2011 af WHiP (Slettet)

for a står der:

a=6-(-2)/2-(-4)


Svar #6
27. september 2011 af jegmanglerhjælp (Slettet)

Ja, den er jeg med på (: men jeg er ikke helt med på hvordan jeg nu beregner punktet c, du skriver noget om at x skal indsættes i ligningen, men hvor og hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. september 2011 af WHiP (Slettet)

y=ax+b

Indsæt punktet C

40=a*27+b

Indsæt det a og b du har beregnet, hvis punktet C ligger på linjen så gælder der at højre siden skal give 40


Svar #8
27. september 2011 af jegmanglerhjælp (Slettet)

og det giver 64, så punktet er ikke på linjen?


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. september 2011 af WHiP (Slettet)

Det giver 39,333333333. Så du har ikke udregnet b korrekt


Svar #10
27. september 2011 af jegmanglerhjælp (Slettet)

Hvordan har du da udregnet b?


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. september 2011 af WHiP (Slettet)

y=ax+b <-> b=y-ax


Svar #12
27. september 2011 af jegmanglerhjælp (Slettet)

I min matematikbog står der b = y1 - ax1, er det rigtigt? 

og a er jo a=y2-y1/x2-x1


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. september 2011 af WHiP (Slettet)

ja, det afhænger jo alt efter hvilket punkt du bruger, nu skrev jeg bare den generelle løsning for b


Svar #14
27. september 2011 af jegmanglerhjælp (Slettet)

Okay, er det lige meget  hvad der er xx2 y1 y2?


Brugbart svar (0)

Svar #15
27. september 2011 af WHiP (Slettet)

ja du skal bare sørge for det enten er:

b=y1-ax1    eller b=y2-ax2

Begge giver samme resultat


Svar #16
27. september 2011 af jegmanglerhjælp (Slettet)

Tusind tak for din hjælp, jeg har fået far i det nu!


Brugbart svar (0)

Svar #17
27. september 2011 af WHiP (Slettet)

Så lidt :)


Skriv et svar til: lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.