Fysik

Bestem gitterkonstanten samt antallet af ordener

27. september 2011 af Theguy (Slettet) - Niveau: B-niveau

Ø.8.17 Lys med bølgelængden 590 nm sendes gennem et optisk gitter. Afbøjningsvinklen ?1 til første orden måles til 18°.
Bestem gitterkonstanten.
Bestem antallet af ordener, der kan ses.
Først bruger jeg følgende ligning til at bestemme gitterkonstansten:
d=(n*λ)/(sin?(?1))→d=(1*590*?10?^(-9) m)/(sin?(18))=1,90*?10?^(-6) m

Er mit første resultat rigtigt? 1,90*10^-6 m og hvordan finder jeg antallet af ordener?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2011 af WHiP (Slettet)

Gitterkonstanten er rigtig nok det skal dog skrives pænere som 1/d

Til bestemmelse af antallet af ordner, så er den højeste orden bestemt ved forholdet mellem gitterkonstanten og bølgelængden.


Svar #2
27. september 2011 af Theguy (Slettet)

1,9*10^-12/50nm? det kan da ikke passe :S


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. september 2011 af WHiP (Slettet)

m≤d/λ


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. september 2011 af mathon

                 d = n·λ / sin(θn)

                 d = 1·(590 nm) / sin(18º) =1909,28 nm ≈ 0,00191 mm


Svar #5
27. september 2011 af Theguy (Slettet)

dvs 1909,28nm/590nm=3 max 3 ordener?


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. september 2011 af WHiP (Slettet)

Korrekt


Svar #7
27. september 2011 af Theguy (Slettet)

tusind tak for hjælpen :D


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. september 2011 af mathon

 

               nmax = [d/λ] = [(1909,28 nm) / (590 nm)] = 3                                     [x] betyder her "heldelen af..."

antal synlige ordner = 3 (til hver side)


Svar #9
27. september 2011 af Theguy (Slettet)

tak einstein :)


Skriv et svar til: Bestem gitterkonstanten samt antallet af ordener

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.