Matematik

2. Ordens differentialligning

28. september 2011 af NMette (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Har svært ved at gå igang med en opgave om 2. ordens differentialligninger.
Det er første gang jeg skal til at arbejde med sådan nogle og ved slet ikke hvordan jeg løser opgaven.

Her er så hele opgaveformuleringen:

En fjeder på et vandret underlag er fastspændt i den ene ende og udfører dæmpede svingninger. Tiden kaldes t. I fjederens frie ende, som har positionen y = f(t) er anbragt et lod med massen m. Fjederkraften er proportional med, og modsat rettet, udsvinget y. Proportionalitetskonstanten k kaldes fjederkonstanten. Friktionskraften er proportional med hastigheden og modsat rettet denne, altså lig med -qy', hvor q er konstant. Newtons anden lov fører så til denne differentialligning:

my'' = -qy' – ky

Som kan omformes til:

y'' + (q/m)y' +(k/m) y = 0


Antag for simpelheds skyld at k = 1g/s2, m = 1g og q = 1g/s.

Find den fuldstændige løsning til den ovenstående differentialligning, samt den partikulære løsning som opfylder at til tiden t = 0 er udsvinget y = 0 og hastigheden y' = 2m/s


Heeelp please :-)


Brugbart svar (2)

Svar #1
28. september 2011 af mathon

 

     differentialligningen
                                              f ''(t) + 2λ·f '(t) + ω2·f(t) = 0
     har løsningen

                                              f(t) = A·exp(-λ·t)·sin(√(ω22)·t+β)

hvorfor

                                              my '' = -qy ' – ky

                                              y '' = -(q/m)·y ' – (k/m)y

                                              y '' + 2(q/(2m))·y ' + (k/m)y = 0

     har løsningen

                                              y(t) = A·exp(-q/(2m)·t)·sin(√((k/m)2- (q/(2m))2)·t + β) alle konstanter i SI-enheder

specifikt

                                              y(t) = A·exp(-(1/2·t)·sin(√(12- (1/2)2)·t + β)      

                                              y(t) = A·exp(-0,5·t)·sin((0,5√(3))·t + β

                                              y '(t) = 0,5A·exp(-0,5·t)·(√(3)·cos(0,5√(3)·t) - sin(0,5√(3)·t))

                                              y(0) = 0 = A·exp(-0,5·0)·sin((0,5√(3))·0 + β) = A·sin(β)   dvs β = p·π,
                                                                                                                                                                                     hvor p = 0 vælges

hvoraf

                                              y '(0) = 0,5A·exp(-0,5·0)·(√(3)·cos(0,5√(3)·0) - sin(0,5√(3)·0))   =  2

                                              0,5A·1·(√(3)·1 - sin(0)) = 2

                                              0,5A·√(3) = 2

                                              √(3)A = 4

                                               A = 4/√(3)

konklusion:
                                              y(t) = (4/√(3))·exp(-0,5·t)·sin((0,5√(3))·t)

                                              y(t) = 2,3094·exp(-0,5·t)·sin(0,86603·t)               

                                                                                        


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. september 2011 af mathon

korrektion til #1

       alle konstanter i SI-enheder    rettes til
   alle konstanter i SI-enheder på nær β


Svar #3
28. september 2011 af NMette (Slettet)

Tusind tak mathon :)


Brugbart svar (2)

Svar #4
29. september 2011 af IsaacN (Slettet)

#3

Det du fremover skal gøre når du løser differentialligninger er:

1. Opstille den karakteristiske ligning, der i dit tilfælde ser således ud:

λ2 + λ + 1 = 0                          - idet differentialligningen ser således ud: 1*y'' +1* y' +1* y = 0

 

2. Finde diskriminanten D.

D = b2 - 4*a*c                        - I dit tilfælde er a = 1, b = 1 og c = 1

D > 0 : 2 reelle rødder.
D = 0 : Dobbeltrod.
D < 0 : 2 komplekse rødder.

I dit tilfælde er D = -3, dvs. D < 0.

 

3. Finde rødderne.

λ = (-b ± √(b2-4ac)) / 2a

I dit tilfælde:

λ1 = -(1/2) + (i*√(3)) / 2
λ2 = -(1/2) - (i*√(3)) / 2)        - λ1 og λ2 er komplekst konjugerede

 

4. Opstil udtrykket for den fuldstændige løsning.

For 2 komplekse rødder er y(t):
y(t) = eat (C * cos(b*t) + D * sin(b*t))                             - Du kan også skrive det på fase formen som i #1.

y(t) = e-(1/2)t (C*cos(t*√(3)/2) + D * sin(t*√(3)/2))        - Dette er den fuldstændige løsning.

 

5. Find konstanterne C og D. C findes ved at indsætte t = 0 i y(t).

y(t) = eat (C * cos(b*t) + D * sin(b*t))                             - Lad os kalde denne her for (1)

y(t) = 1 * ((C * 1) + (D * 0))

y(t) = C                                                                                - Vi ved fra opgaveformulering at y = 0 ved t = 0.

0 = C

 

D findes ved at differentiere formel (1) og sætte de kendte værdier ind (y'(0) = 2, C = 0, t = 0).

D = 4/√(3).

 

6. Nu indtaster du de kendte værdier for C og D i (1) og får den partikulære løsning der opfylder at til t = 0 er y = 0 og y' = 2:

y(t) = 4/√(3) * e-(1/2)t * sin(t*√(3)/2)


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. september 2013 af jenshansen10 (Slettet)

Please hjælp, i #3 forstår jeg ikke hvordan man ved differentation af formel 1 kommer frem til 4/sqrt3 .....!


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du mener sikkert #4 og ikke #3.

Formel (1) er

y(t) = eat (C · cos(b·t) + D · sin(b·t))  ,

der differentieret giver

y'(t) = a·y(t) + eat·(-b·C·sin(b·t) + b·D·cos(b·t)) .

Betingelserne er y(0) = 0 , y'(0) = 2, og b = (√3)/2 , så

C = 0 ,

b·D = 2 , så

D = 2/b = 4/√3 .


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. september 2013 af jenshansen10 (Slettet)

Tusind tak :)

Hvis jeg må spørge om en ting mere... Opgave b) lyder således:

Antag stadig k = 1g/s^2, m = 1g. For en bestemt værdi af q er dæmpningen kritisk. Dette betyder at den karakteristiske ligning har en dobbeltrod. Bestem denne værdi q0, og ?nd dernæst (under antagelsen q = q0) ved hjælp af Maple den løsning som opfylder den samme begyndelsesbetingelse som før. Plot med Maple løsningerne fra (a) og (b) i et fælles koordinatsystem.

Jeg forstår ikke helt hvordan jeg griber denne opgave an..? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ved en dobbeltrod er diskriminanten for den karakteristiske ligning lig med 0.


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. september 2013 af jenshansen10 (Slettet)

Men hvordan bruger jeg det til at finde q0 ?  Sorry, er helt lost...


Skriv et svar til: 2. Ordens differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.