Oldtidskundskab

Nogen som har læst de første 37 sider af angrebet på Grækenland i året 480 som er skrevet af Herodot og er fra bogen Græske historikere?

01. juni 2005 af 2845sara (Slettet)
Hey med jer
Ja som det fremgår af overskriften så tænkte jeg på om nogen kunne hjælpe mig med et lille referat af Herodots historie af krigen mellem grækerne og perserne for er ikke helt med på hvad der egentlig sker. Min oldlærer er sindssyg dårlig så der har ikke været meget hjælp fra hans side. Jeg ved at i historien har Herodot det med at være tendentiøs og at han får præsenteret sin egen ideologi gennem nogle personer. Men ellers er jeg ikke rigtig klar over hvad der sker i handlingen. Jeg har svært ved at forstå sproget og alle de navne...
Så har virkelig brug for hjælp!

På forhånd tak

- Sara

Forresten lige et spørgsmål til: er Hellas og Athen det samme eller er det to forskellige byer?

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juni 2005 af 1. Charlotte (Slettet)

Hvis det er samme tekst som den jeg tænker på, er der disse personer i teksten:

Persere:
Kong Dareios (søn af Hystaspes) - 1. perserkrig
Kong Xerxes - 2. perserkrig
Mardonios (fætter til Xerxes)
Artabanos (onkel til Xerxes)

Grækere:
Demaratos - tidligere konge af Sparta
Onomakritos - en spåmand fra Athen

Perserne vil gerne have fat i den græske kystlinie mod øst, og underlægge grækerne skatter samtidig med at få fat det frodige og handelsrige område. Perserkongen vil desuden gerne eje Athen, men har svært ved at finde allierede. grækenland, Fønikien og Ægypten står sammen som da gamle venskabsmagter, de er. Men perserne overtager magten i Fønikien og Ægypten og tvinger dem til samarbejde med dem mod grækerne. Det er således også dem, der bygger broerne over Hellesponten. i forvejen forsøgte den tidligere perserkonge, Dareios, at overtage Grækenland, men tabte i Slaget Ved Marathon mod grækerne i 490 fvt.

Og historien handler om, hvordan Xerxes begår hybris ved at bygge broen over Hellesponten. Og hvordan han får forskellige råd af sine rådgivere Mardonios og Artabanos. Der er derudover en hel del omkring drømme i teksten.

Er det samme tekst vi tænker på?


Svar #2
01. juni 2005 af 2845sara (Slettet)

ja præcis det er den tekst... og det er præcis det med drømmene jeg blandt andet er lidt i tvivl om. Den sidste drøm xerxes får som siger at han ender som en ulykkelig stakkel, er det en drøm eller bare en undskyldning? hvordan kan man egentlig se hvor herodot er en traditionel forfatter og hvor han er en moderne?

Brugbart svar (0)

Svar #3
01. juni 2005 af 1. Charlotte (Slettet)

Okay.. Hmm altså nu er det sidste år jeg havde oldtidskundskab - så jeg har ikke længere bogen. Jeg kan kun lige huske at Xerxes har to drømme først, som jeg har skrevet lidt om i mine noter. Derefter får Artabanos en drøm. Den sidste drøm er hos Xerxes og er den fjerde drøm i alt. Den kan jeg ikke huse helt. Men jeg kan hjælpe lidt med drømmenes betydning generelt i det gamle grækenland og i denne historie og så kan jeg hjælpe med de første tre drømme. Og måske også, hvis du hurtigt skriver om, hvad den fjerde drøm handler om. Den har jeg underligt nok glemt helt...

Brugbart svar (0)

Svar #4
01. juni 2005 af 1. Charlotte (Slettet)

Traditionel og moderne forfatter i forhold til hvad forresten? Altså i forhold til hvilken periode? Nu eller dengang?

Svar #5
02. juni 2005 af 2845sara (Slettet)

heyza 1. charlotte. Jeg har fundet ud af teksten... har læst den igennem et par gange og har styr på det nu. Men jeg siger tak for hjælpen;-)

Svar #6
02. juni 2005 af 2845sara (Slettet)

Jeg har bare li et spørgsmål som jeg tænkte på du måske kan svare på. Hvad betyder ate? fx kong kroisos bliver er ramt af ate. Forstår ikke li hvad ate betyder..

- Sara

Brugbart svar (0)

Svar #7
02. juni 2005 af 1. Charlotte (Slettet)

Det ved jeg heller ikke..
Jamen selvtak da, selvom jeg nu ikke ved, om jeg har hjulpet så super meget.. Men bare sig til - jeg kan stadig finde ud af drømmenes betydning og lignende, hvis det ;) Og noget omkring Xerxes to rådgivere og hans hybris/nemesis.
Ellers held og lykke til eksamen!

Brugbart svar (0)

Svar #8
02. juni 2005 af FredeW (Slettet)

Ate betyder noget i retningen af forblindelse :-)

Brugbart svar (0)

Svar #9
02. juni 2005 af stin (Slettet)

Ate=blindhed

Svar #10
02. juni 2005 af 2845sara (Slettet)

#8 #9 takker;-)

Skriv et svar til: Nogen som har læst de første 37 sider af angrebet på Grækenland i året 480 som er skrevet af Herodot og er fra bogen Græske historikere?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.