Fysik

fysik - jern, cobolt, spørgsmål vedr. magnetisme - TIL I MORGEN !

02. juni 2005 af linekrogh (Slettet)
jern, cobolt og nikkel kan alle magnetiseres. de har grundstofnumrene 26-28.
mit spørgsmål er så:
hvorfor er det lige præcis disse metaller kan magnetiseres ?
- er det pga. den måde elektronerne ligger på ? det er rimelig vigtigt.

mvh. en 9-klasses elev (:

Svar #1
02. juni 2005 af linekrogh (Slettet)

hjææælp !

Brugbart svar (0)

Svar #2
02. juni 2005 af Katty (Slettet)

Det har noget med deres permeabilitet at gøre, altså deres gennemtrængelighed. Permeabilitetanvendes som et mål for et stofs evne til at magnetiseres i et ydre magnetfelt.

Når jern, cobolt eller nikkel anbringes i et magnetfelt, ser det ud, som om kraftlinjerne "suges" ind i stofferne; de har altså har stor permeabilitet. Permeabiliteten "my" måles som forholdet mellem induktionen B og feltstyrken H, "my" = B/H. Permeabiliteten er ikke nogen stofkonstant; dens størrelse ændrer sig alt efter materialets tidligere behandling, f.eks. varmebehandling. Jern, nikkel og cobolt er såkaldte ferromagnetiske materialer, og der gælder altså for disse stoffer, at permeabiliteten er overordentlig stor.

Brugbart svar (0)

Svar #3
02. juni 2005 af Katty (Slettet)

Permeabilitetanvendes = Permeabilitet anvendes ;)

Brugbart svar (0)

Svar #4
02. juni 2005 af Katty (Slettet)

Permeabilitet udtales delt som: Perme abilitet (abilitet = evne)

Brugbart svar (0)

Svar #5
02. juni 2005 af Katty (Slettet)

Og permeabilitet har i bund og grund noget med hvordan elektronerne sidder i stoffet at gøre. Ferromagnetisme og dermed permeabilitet kan føres tilbage til elektronstrukturen i materialets atomer og især til manglende opfyldning med elektroner i d-skallen.

Svar #6
02. juni 2005 af linekrogh (Slettet)

mange mange tak :D

Brugbart svar (0)

Svar #7
02. juni 2005 af frodo (Slettet)

#5: nu skriver du d-skallen, men du mener vel d-orbitalerne..

Brugbart svar (0)

Svar #8
02. juni 2005 af Katty (Slettet)

#7, selvfølgelig ;), men mente at "skal" sagde nok; det er trods alt kun en 9-klasses elev.

Brugbart svar (0)

Svar #9
05. juni 2005 af Kim Svenningsen (Slettet)

Palladium er også ferromagnetisk, men har et meget lavt Curiepunkt. De yderste elektroner har samme spinretning. I øvrigt udmærker Palladium sig ved at have mere end 8 elektroner i yderste skal.

Skriv et svar til: fysik - jern, cobolt, spørgsmål vedr. magnetisme - TIL I MORGEN !

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.