Matematik

Om at bestemme grundemængden

11. oktober 2011 af yehu0002 (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Forstår ikke hvad jeg skal i opgaven.

 

Angiv en grundemængde for de variable i følgende situationer:

A: Du skal bedstemme prisen på en fødselsdagsgave, du ville give.

B: Du skal bestemme højden af et træ.

C: Du møder en, du kender, x.

D: Løs ligningen x + 3 = 5.

E: Om en tings højde, x, ved man at x + 3 = 5

F: Du skal bestemme en persons alder i år.

G: Et helt tal ganget med sig selv.

H: Temperaturen på en forårsdag.


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. oktober 2011 af Chrystine (Slettet)

Grundmængden er mængden af de tal (eller andre elementer), som det giver mening at sætte ind i udsagnet.

Eksempelvis, hvis du skal finde grundmængden til "Min lærers yndlingsfarve er x",
så er svaret "Mængden af alle farver" (læg mærke til, at vi ikke skal afgøre, om det er blå eller rød eller hvad?).
Det vil jo ikke give mening at sætte tal som 27 ind i udsagnet.

 

I opgave A skal du overveje, hvilke beløb, der kunne give mening at købe fødselsdagsgave for.
Den opgave er ret åben, men det er da oplagt, at beløbet skal være over 0 kr.
Egenligt vil jeg mene, at denne del har karakter af "hvad synes du selv".
Man kunne for eksempel skrive ]1 kr; 100.000 kr[, men man kan nemt argumentere for et mindre interval!

B: Enheden er meter. Det mindste træ må være lige over 0 meter.
Hvor højt kunne man maximalt tænke sig, at et træ kunne blive?

C: Svaret må være "Mængden af personer, jeg kender"
Hvis du vil være fin matematisk, kunne du skrive: Gc = {x ∈personer | Jeg kender x}
(læses: Grundmængden af C er mængden af de x i personer, hvorom det gælder, at jeg kender x).

Prøv nu selv.

 

PS. I opgaver med grundmængder skal man ofte tjekke, at nævneren ikke giver nul (prøv selv at regne 1 / 0,001, 1 / 0,000001, 1 / 0,00000...01 på lommeregner), og at man ikke tager kvadratroden af noget negativt (hvad siger lommeregneren til det?).
Men det kommer I sikkert snart til.


Svar #2
12. oktober 2011 af yehu0002 (Slettet)

Tak.


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. oktober 2011 af Chrystine (Slettet)

Det var så lidt.

Jeg håber, det gav mening.


Skriv et svar til: Om at bestemme grundemængden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.