Matematik

Tangentligningen

12. oktober 2011 af Thezzen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej er der nogen der kan hjælpe mig med at få løst denne opgave, eller forklare metoden man bruger :)

bestem tangentligningen for f(x)=3x^6 i x=-1


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Tangenten til grafen for funktionen f(x) i punktet (x0 , f(x0)) har ligningen

y = f'(x0) · (x - x0) + f(x0)


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. oktober 2011 af peter lind

Ligningen for tanegenten til en graf for f(x) i (x0, f(x0)) er y = f'(x0)(x-x0) + f(x0)


Svar #3
12. oktober 2011 af Thezzen (Slettet)

forstår stadig ikke hvordan man skal gøre det ud fra de informationer jeg har fået :/

 


Brugbart svar (2)

Svar #4
12. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

I denne opgave er x0 = -1, så man skal beregne f(-1) og f'(-1) og så indsætte i tangentligningen.


Brugbart svar (2)

Svar #5
12. oktober 2011 af mathon

 

      

tangentligningen
                                    
y = f '(x0)(x-x0) + f(x0)   
dvs

                                     y = f '(1)·(x-1) + f(1)  
  for at kunne
  opstille ligningen
  skal du altså
  forudgående
  have beregnet

                                     f '(1)  og  f(1)


 

 


Svar #6
12. oktober 2011 af Thezzen (Slettet)

Tak :) men er det ikke noget med at man skal bruge en lineærsammenhængs forskrift altså y=ax+b? 


Brugbart svar (1)

Svar #7
12. oktober 2011 af peter lind

Det er også en lineær forskrift du får ud af svaret i #5


Svar #8
12. oktober 2011 af Thezzen (Slettet)

Hvad gør man med 3x^6?


Brugbart svar (2)

Svar #9
12. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det bruger man til at beregne f(-1) og f'(-1) .


Svar #10
12. oktober 2011 af Thezzen (Slettet)

okay tror jeg er med nu tak for hjælpen.


Svar #11
13. oktober 2011 af Thezzen (Slettet)

kan det passe at stykket bliver 18x+-15?


Brugbart svar (1)

Svar #12
13. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

#11

Nej, det er ikke helt korrekt. Du bør få tangentligningen

y = -18x - 15


Svar #13
13. oktober 2011 af Thezzen (Slettet)

-18 giver da ikke mening når f(-1), troede man brugte formlen ax+b


Brugbart svar (1)

Svar #14
13. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Genlæs hele tråden langsomt, indtil du forstår den.

Man skal beregne f(-1) og f'(-1) og indsætte disse værdier i tangentligningen (skevet ud med x0 = -1)

y = f'(-1) · (x - (-1)) + f(-1)

   = f'(-1) · x + ( f(-1) + f'(-1) )

som jo er på formen

y = a·x + b .

Det centrale i opgaven er således at kunne beregne f(-1) og f'(-1) .


Svar #15
13. oktober 2011 af Thezzen (Slettet)

har forstået det nu tak for hjælpen.


Brugbart svar (1)

Svar #16
14. oktober 2011 af mathon

så nummer #5
skulle have været

 

      

tangentligningen
                                    
y = f '(x0)(x-x0) + f(x0)   
dvs

                                     y = f '(-1)·(x+1) + f(-1)  
  for at kunne
  opstille ligningen
  skal du altså
  forudgående
  have beregnet

                                     f '(-1)  og  f(-1)


 

 


Skriv et svar til: Tangentligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.