Matematik

Ekspontiel funktion

13. oktober 2011 af Challe (Slettet) - Niveau: B-niveau

For nogle krybdyr, gælder at derer en sammenhænge mellem deres temperatur og aktivitet. For hugorme har man en tommelfinger regel der siger at aktiviteten fordobles når temperaturen stiger 10 grader.

Når hugormens temp. er 30 grader, er dens aktivitet 11 meter pr minut.

 

a) Hvad er hugormens aktivitet ved 20 og 40 grader?

b) Bestem hugormens aktivitet når dens temperatur er 23 grader

c) hvad er hugormens temperatur hvis aktiviteten er 4 meter pr. minut?

 

Jeg tænker at man skal bruge formelen på noget fordoblings/halveringstid.. Jeg aner ikke hvordan jeg skal starte..

Er der nogle der kan hjælpe mig igang???

Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2011 af PeterValberg

  Hvis aktiviteten som en funktion af temperaturen kaldes A(t) 
hvor t er temperaturen i oC
og A(t) er slangens aktivitet i m/min. ved temperaturen t

så ved du at A(30) = 11 og du ved at aktiviteten fordobles, når temperaturen stiger 10 oC

Som du selv er inde på, så skal du bruge formlen for fordoblingskonstanten for at bestemme a i modellen for den eksponentielle vækst i slangens aktivitet:

A(t) = b·at

Bestemmelse af a:

T2 = log(2)/log(a)  ⇔  log(a) = log(2)/T2  ⇔  a = 10(log(2)/T2)  ⇒  a = 10(log(2)/10)

med den fundne værdi for a og oplysningen A(30) = 11 kan du bestemme værdien for b

derefter kan du finde svarene på a) b) og c) med forskriften for slangens aktivitet som en funktion af temperaturen

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
13. oktober 2011 af Challe (Slettet)

Tusind tak for hjælpen!! Det var et godt spark i numsen.. :P

 

Nu har jeg løst opgave a og b

men hvordan pokker håndterer jeg lige opgave c??

Hvis det hjælper så har jeg fået a=1,07177 og b=1,375

 

takker :)


Svar #3
13. oktober 2011 af Challe (Slettet)

Nevermind..

Fandt denne formel, og tror nu problemet er løst :D

x = log (y/b) / log(a)


Skriv et svar til: Ekspontiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.