Matematik

Hjælp til reducering af udtryk!

17. oktober 2011 af Linneaa (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :D
Jeg har fået en matematik aflevering for her i ferien, og jeg er kommet til en opgave, hvor jeg skal reducere et udtryk.Og det har jeg lidt problemer med, da jeg ikke kan få den til at gå op. Så jeg har brug for lidt hjælp. 
Her er udtrykket: (x2+6x+9)/(9-x2)

Mange tak på forhånd!! (:


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2011 af Euroman28

faktoriser tæller og nævner...

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #2
17. oktober 2011 af Linneaa (Slettet)

Hvad betyder det?

må jeg godt fjerne 9 fra begge sider?

Så det bliver: (x2+6x)/(-x2)


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. oktober 2011 af Euroman28

det betyder at lad os sige f(x)=ax^2 + bx + c  har rødderne r1 og r2. så kan f(x) skrives (x-r1)*(x-r2).

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #4
17. oktober 2011 af Linneaa (Slettet)

Nej, undskyld, jeg forstår det ikke, kan du måske forklarer det på en anden måde?
Bare lige, så der ikke er nogen misforståelse, jeg vil ikke have et svar på spørgsmålet, jeg vil blot have hjælp til at løse den, altså måden den løses på. 

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. oktober 2011 af Euroman28

Lad os sige du har følgende brøk

anden.grads polynoniet i tælleren har løsningerne x = r1 og x = r2

anden grads polynomiet i nævneren har løsningen x = s1 og x = s2

derfor kan tælleren og nævneren takket være nul-reglen (se din formel-samling) skrives.

 

men da r1 = s2, så kan der forkortes i den nye brøk, så den kommer til at hedde

 

Din ligning kan forkortes udfra ovenstående model :) Håber du forstår det :)

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #6
17. oktober 2011 af Linneaa (Slettet)

Okay, jeg prøver lige at kigge på det. Så kommer jeg med et bud om lidt.
Mange tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. oktober 2011 af Euroman28

Okay, jeg kan sagtens lave den for dig. Men du lære jo desværre ikke noget ved det. Men skulle det gå helt galt i byen, så skal jeg gøre det :)

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #8
17. oktober 2011 af Linneaa (Slettet)

Nemlig, det er også det jeg tænker. Jeg behøver ikke et svar på den. Jeg skal bare have lidt vejledning med opgaven. Men jeg må indrømme, at jeg ikke har hørt om anden.grads polynoniet før. Men jeg er også lige først skiftet fra en klasse med matematik på C til en klasse med matematik på A i sidste uge, så der er vist meget af undervisningen, jeg er gået glip af. Jeg går kun i 1.g.


Svar #9
17. oktober 2011 af Linneaa (Slettet)

Okay her er mit bud:(x*3x+3)*(x*3x+3)/(-x+3)*(x+3)
Jeg kan ikke finde ud af skrive brøkstreger.


Svar #10
17. oktober 2011 af Linneaa (Slettet)

Er det rigtigt? :)


Brugbart svar (1)

Svar #11
17. oktober 2011 af Euroman28

Det må du undskylde Lineaaa.

 

Det du gør er følgende

 

Hvis du løser den øverste ligning

  så har den løsningen x = -3 og den er en såkaldt dobbeltrod, så det vil sige
.

Nævneren

har løsningen x = -3 og x = 3 så den kan skrives som

du står der for med at

der kan du forkorte med (x+3) for oven og for neden, så brøken nu hedder.

 

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #12
17. oktober 2011 af Linneaa (Slettet)

Okay, det tror jeg ikke, at jeg kunne have regnet ud. 


Svar #13
17. oktober 2011 af Linneaa (Slettet)

Men er det den eneste måde at reducere udtrykket på?


Brugbart svar (0)

Svar #14
17. oktober 2011 af Euroman28

Der er andre metoder, men det høre hjemme i 2g. Så det er ovenstående metode du skal kunne.

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #15
17. oktober 2011 af PeterValberg

#13

Det er vel en fordel at kende sine kvadratsætninger :-)

(a + b)2 = a2 + b2 +2ab     (kvadratet på en toleddet størrelses sum)

(a - b)2 = a2 +b2 - 2ab      (kvadratet på en toleddet størrelses differens)

(a + b)(a - b) = a2 - b2        (to tals sum gange de samme to tals differens)

Disse tre særninger ER bare noget, man skal kunne udenad :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #16
17. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Der er en fortegnsfejl i den faktorisering, for der gælder jo, at

9 - x2 = (3 - x)(3 + x), ikke (x - 3)(x + 3) som påstået i #11.

Derfor er slutresultatet i #11 heller ikke korrekt, idet man finder

(x+3)2 / (3-x)(3+x)) = (x+3) / (3-x) , x ≠ -3 .


Brugbart svar (0)

Svar #17
17. oktober 2011 af Euroman28

Torben,

Ja ja. Jeg giver mig. Du er kongen af det her forum.

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #18
17. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Rettelse til #16

Sidste linie skulle være

(x+3)2 / ((3-x)(3+x)) = (x+3) / (3-x) , x ≠ -3


Brugbart svar (0)

Svar #19
17. oktober 2011 af Euroman28

Torben Andersen altså lad os tage den én gang til for prins knud.

Hvis du har et polynom

f(x) = -x^2 + 9 = 0

det har to rødder, idet

-x^2 = -9

->

x^2 = 9

hvor

x = -3 eller x = 3

Derfor kan -x^2 + 9 = (x+3)*(x-3). Ergo så er mit resultat med at stykket kan reduceres til dog med  -((x+3)/(x-3)) altså korrekt.  

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #20
17. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#19

Nej, det er forkert, som anført i #16.

Et normeret polynomium af 2. grad kan skrives på den faktoriserede form (x - r1)(x - r2) , hvor r1 og r2 er de to rødder.

Men polynomiet -x2 + 9 er ikke et normeret 2.-gradspolynomium, da koefficienten til leddet med x2 ikke er 1. Vi har

-x2 + 9 = -(x2 - 9) = -(x - 3)(x + 3) = (3 - x)(3 + x) .

Desuden følger det jo også trivielt af en kendt kvadratsætning, at

9 - x2 = 32 - x2 = (3 + x)(3 - x)

Det bliver ikke mere korrekt ved at benytte en patroniserende stil.


Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.