Matematik

Reduktion af udtryk

18. oktober 2011 af spacee (Slettet)

Jeg er forvirret, om man gerne må forlænge en brøk ved at plusse både i tælleren og nævneren.. Jeg håber, at der er nogen der kan svare mig på, om jeg har løst opgaven korrekt ;)

 

1 / 2x - 1    +    2 / 2x +1    -    4x / 4x^2 - 1 =  (1/2x-1 + 2/2x+1) - 4x/ 4x^2 - 1 = 1+2 / 2x - 1+2   +   2 / 2x+1 = 5 / 2x+1

--> 5/ 2x+1   -   4x / (2x)(2x) - 1    =   5-4x / 2x   --> 5-2x

 

(De dér skråstreg, skal selvfølgelig betyde divisionstegn, men kunne ikke lave den vandret)


Brugbart svar (2)

Svar #1
18. oktober 2011 af Andreww (Slettet)

Du må ikke plusse og minus i tæller og nævner (det giver ikke det samme forhold), eks:

1/2 er IKKE lig med 2/3

 

Du må gange og dividere.


Svar #2
18. oktober 2011 af spacee (Slettet)

Tak for dit svar, men så er jeg helt på bar bund.. :(

Har du en løsning til opgaven så? :)


Brugbart svar (2)

Svar #3
18. oktober 2011 af mette48 (Slettet)

Man må IKKE lægge til i både tæller og nævner i en brøk

Hvis man vil forlænge brøkes skal der ganges i tæller og nævner

1 /( 2x - 1 )   +    2 / (2x +1  )  -    4x /( 4x^2 - 1)   der bør være ( ) om nævnerne, så man er sikker på, hvor langt de går

1 /( 2x - 1 )   +    2 / (2x +1  )  -    4x /( 4x^2 - 1) =           omskriver sidste nævnet

1 /( 2x - 1 )   +    2 / (2x +1  )  -    4x /(2x+1)(2x-1) =       skaffer fællesnævner, som her er (2x+1)(2x-1). Der ganges med samme faktor i tæller og nævner

1(2x+1) /( 2x - 1 )(2x+1)   +    2(2x-1) / (2x +1  )(2x-1)  -    4x /(2x+1)(2x-1)

Når du har ganget parenteserne ud, kan du samle tællerne på en fælles brøkstreg med nævneren (2x+1)(2x-1)


Svar #4
18. oktober 2011 af spacee (Slettet)

MANGE, MANGE TAK! Begge meget gode svar... Som fik mig til at tænke: "Selfølgelig!? Hvorfor tænkte jeg ikke på det?" :D

 

Men bliver svaret så ikke 2x/4x^2-2 ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. oktober 2011 af Andreww (Slettet)

Har kun lige skimmet den, men jeg får 2x-1/(4x^2-1)

 

 

1 /( 2x - 1 )   +    2 / (2x +1  )

 

Gang nævnerne sammen, og gang 'over kors', så har du allerede fælles nævner... (De giver nemlig 4x^2-1)


Brugbart svar (2)

Svar #6
18. oktober 2011 af mette48 (Slettet)

Det er ikke lige det jeg får

[2x+1+(4x-2)-4x] / [(2x+1)(2x-1)] =

[2x-1] / [(2x+1)(2x-1)]                           forkorter med (2x-1) i tæller og nævner

1 / [2x+1]


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. oktober 2011 af Andreww (Slettet)

Det er det samme :)

Men ok, du har forkortet den helt ud.


Svar #8
18. oktober 2011 af spacee (Slettet)

#6


Det er ikke lige det jeg får

[2x+1+(4x-2)-4x] / [(2x+1)(2x-1)] =

[2x-1] / [(2x+1)(2x-1)]                           forkorter med (2x-1) i tæller og nævner

1 / [2x+1]

 

--> Vil du ikke nok være sød, at forklare mig, hvordan du kom frem til det svar...? :)

- Jeg forstod godt, da du forkortede den, men --> [2x+1+(4x-2)-4x] / [(2x+1)(2x-1)] <-- kan jeg ikke regne mig frem til:)


Brugbart svar (2)

Svar #9
18. oktober 2011 af Andreww (Slettet)

   (2x+1)+(4x-2)-4x

= 2x+4x-4x+1-2

=(2x-1)

Så har du at (2x-1)/[(2x+1)(2x-1)]

Når du så deler (2x-1) i både tæller og nævner giver det bare 1. Altså noget delt med sig selv er naturligvis bare 1.

 


Brugbart svar (2)

Svar #10
18. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man har, med behørige parenteser

1/(2x-1) + 2/(2x+1) - 4x/(4x2-1) = ( 2x+1 + 2(2x-1) -4x ) / ((2x+1)(2x-1))

                                                      = (2x-1) / ((2x+1)(2x-1))

                                                      = 1/(2x+1) , x ≠ 1

Det er jo også klart, for

1/(2x-1) + 1/(2x+1) - 4x/(4x2-1) = (2x+1 + 2x-1 -4x)/(4x2-1) = 0


Brugbart svar (1)

Svar #11
18. oktober 2011 af mette48 (Slettet)

Hvorfor x ≠ 1?

2x+1≠0  og 2x-1 ≠ 0 ⇒ x ≠ ± ½


Brugbart svar (1)

Svar #12
19. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, du har ret, det skal ikke være x ≠ 1, men x ≠ (1/2) . Dette forbehold skal eksplicit medtages, da man forkorter med (2x-1) . Det andet forbehold x ≠ -(1/2) er implicit inkluderet i det færdige udtryk.


Skriv et svar til: Reduktion af udtryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.