Matematik

Hjælp til løse en ligning med hensym til y

18. oktober 2011 af Linneaa (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej 

Jeg har et spørgsmål vedr. en opgave, som jeg sidder lidt fast i. Jeg behøver ikke et svar på, hvad svaret er, men bare lidt vejledning. Jeg skal løse en ligning med hensyn til y.

Ligningen:
3y-2=y+7-(9-2y)

Mit svar på løsning:
3y-2=y+7-(9-2y) <=> 3y-2+2=y+7-(9-2y)+2 <=> 3y=y+7-9+2y+2 <=> 3y=3y <=> 3y/3=3y/3 <=> y=y

Hvordan isolerer jeg y? hvis jeg minuser det ene y, på den ene side, skal jeg også gøre det på den anden side, men så bliver det 0=0. Jeg har regnet den et par gange, og jeg kan ikke få den til at give noget anderledes. Så jeg vil spørge om jeg har lavet en regne fejl, eller er der noget tricky over spørgsmålet? Eller er svaret y=y?

Mange tak på forhånd! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det er korrekt reduceret. Den ukendte y forsvinder ud af ligningen. Da man ender med et sandt udsagn, 0 = 0, vil ethvert y tilfredsstille den oprindelige ligning.


Svar #2
18. oktober 2011 af Linneaa (Slettet)

Okay, det er fordi, at opgave lyder på af jeg skal løse ligningen med hensyn til y. Skal jeg så skrive y=y eller 0=0 som mit svar?
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man løser en ligning ved at angive ligningens løsningsmængde L. Løsningsmængden her er L = R . Ethvert reel tal er løsning i ligningen.


Svar #4
18. oktober 2011 af Linneaa (Slettet)

Så dvs. at L = R <=> y=y?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, L = { y ∈ R | 3y-2 = y+7-(9-2y) } = R .


Svar #6
18. oktober 2011 af Linneaa (Slettet)

Jeg er altså lidt forvirret, vil det så sige at svaret er y=y, da spørgsmålet er løs ligningen med hensyn til y. Så jeg skal isolerer y, men den bliver ikke rigtig isoleret, når den står på begge sidder, og hvis jeg så trækker y fra begge sider, så er der slet ikke noget y, så er den vel ikke løst med hensyn til y?


Svar #7
18. oktober 2011 af Linneaa (Slettet)

Bør jeg så skrive:" L = { y ∈ R | 3y-2 = y+7-(9-2y) } = R " til sidst i min opgave? :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Svaret er, at ethvert reelt tal er en løsning til ligningen. Det angiver man ved at skrive L = R , som i #5.


Svar #9
18. oktober 2011 af Linneaa (Slettet)

Jeg forstår stadig intet! Ved ikke om det er fordi jeg er dum? Men hvordan løser jeg så ligningen med hensyn til y? :)
Jeg skal ikke finde et svar til ligningen, jeg skal ikke finde ud af hvad y er lig med, jeg skal bare reducere den, så y står alene.

f.eks. 
Denne ligning:
a*y-b*x+c*y = 0

Og når den så bliver løst med hensyn til y

Så er svaret  y=b*x-c*x/a


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Og jeg har flere gange nu fortalt, at ethvert reelt tal er løsning i den ligning.

Den anden ligning i dit eksempel har netop een løsning; men din oprindelige ligning for denne tråd har uendeligt mange løsninger, nemlig ethvert reelt tal.


Skriv et svar til: Hjælp til løse en ligning med hensym til y

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.