Matematik

Areal af en firkant

20. oktober 2011 af nursim (Slettet)

hej.

jeg skal beregne arealet af en vilkårlig firkant ABCD , og jeg har givet:

A=80 grader                                                        AD=21m

B=60 grader                                                       AB=50m

C=105 grader                                                    BD= 50,75m har jeg selv beregnet med cos relationen.

D=115 grader                 

jeg har så delt firkanten i 2 trekanter med en  diagonal fra vinkel B til D , og fik beregnet den ene trekants ABD areal, med formlen T=0,5*50*21*sin(80)

              T=517.

Men går så står her kan ikke helt finde ud hvordan jeg regner hele firkantens areal ud? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. oktober 2011 af AskTheAfghan

Du har delt firkanten i to trekanter, og en af dem gav T = 517 m2  (hvis du har regnet det rigtigt ud).

T = AF/2      ⇔      AF = 2T  .. hvor AF er firkantens areal.


Svar #2
20. oktober 2011 af nursim (Slettet)

det forstår jeg ikke? ja den ene trekant gav 517?


Svar #3
20. oktober 2011 af nursim (Slettet)

så den hedder 517*2=1034 er det rigtigt ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. oktober 2011 af kanin011 (Slettet)

start med at bruge sinusrelationen til at finde vinkel ABD.

Du kan derefter finde vinkel ADB ved at sige 180-80-vinkel(ABD)

Så kan du finde vinkel DBC ved at sige 60-ABD, og det samme med vinkel BDC

Brug derefter sinusrelationen igen for at finde en af siderne i nr 2 trekant, og så kan du regne arealet ud i trekanten.

Håber det hjalp


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. oktober 2011 af AskTheAfghan

Du har jo to identiske trekanter (2T), så læg de to sammen = firkantens areal.


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. oktober 2011 af kanin011 (Slettet)

trekanterne er ikke identiske? i så fald skulle vinkel A og vinkel C være ens


Svar #7
20. oktober 2011 af nursim (Slettet)

okay men når har fået den ene trekants areal til 517 kan jeg vel bare gange med 2 ? da de er edentiske ?


Svar #8
20. oktober 2011 af nursim (Slettet)

eller det er de jo ikke sorry.

 


Svar #9
20. oktober 2011 af nursim (Slettet)

kanin011 jeg har alle vinkler i men firkant. så jeg mangler kun finde 2 sider, og det gør jeg med sinus relationen.?


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. oktober 2011 af kanin011 (Slettet)

du skal huske på, at du har firkantens vinkler, men at du skal regne dig frem til trekanternes vinkler, eller i hvert fald vinkel ABD, ADB, CBC og BDC.

Og ja du finder de to sider med sinusrelationen, og husk at det er nr. 2 trekants vinkler, og ikke firkantens vinkler, du skal bruge


Svar #11
20. oktober 2011 af nursim (Slettet)

ja okay tror jeg er med nu, jeg finder vinkel B og D med sinus relationen, i trekant 1, ABD så har jeg det hele?

men i trekant 2, BDC, der har jeg kun en vinkel C og en side BD hvordan finder jeg resten ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. oktober 2011 af kanin011 (Slettet)

Du har jo allerede vinkel B i firkanten, og de to trekanters vinkel B (altså ABD og DBC) giver tilsammen firkantens vinkel B, altså du trækker trekant ABDs vinkel B fra firkantens vinkel B, og får derved trekant BDCs vinkel B. og det samme med D-vinklerne.

På den måde får du alle vinklerne til trekant BDC, hvorefter du benytter dig af sinusrelationen


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. oktober 2011 af AskTheAfghan

Nursi, hvorfor kan du ikke bare scanne/uploade billedet?


Svar #14
20. oktober 2011 af nursim (Slettet)

ja men forstår så ikke hvorfor jeg skal halvere vinkel B, D, da det ikke er en halverings linje ?


Brugbart svar (0)

Svar #15
20. oktober 2011 af kanin011 (Slettet)

du halverer heller ikke vinklerne, men du har jo delt vinkel B og D, i og med du havde regnet diagonalen BD ud.

Du har arealet af trekant ABD, og mangler nu trekant BDC.

Trekant BDC vinkler hedder ikke B=60 og D=115, da linjestykke BD skaber to nye vinkler. Hvis du ikke allerede har tegnet en skitse af firkanten, så gør det, så er det langt nemmere at se.

eks. vinkel ABD=Sin^-1(21*(sin(80)/50,75)=24,05

vinkel DBC=vinkel B minus vinkel ABD= 60-24,05


Svar #16
20. oktober 2011 af nursim (Slettet)

okay nu jeg med tak.


Skriv et svar til: Areal af en firkant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.