Matematik

Opstil en ligning, hjælp til opgave

20. oktober 2011 af Hijsa - Niveau: C-niveau

Hej :)

Min opgave lyder således:

3 personer, a,b og c, har tilsammen vundet 3500000 kroner og gevinsten deles efter deres indsats.

Person a indskød 43 kroner,
Person b indskød halvdelen af det samlede beløb ,
Person c indskød 1/3 af det samlede beløb.

Jeg skal opstille en ligning hvor det samlede beløb kaldes x.

Nogen ideer?

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. oktober 2011 af placebo321 (Slettet)

Ligningen

x = 43 + 1/2x + 1/3x = 43 + 5/6x

som har løsningen

x = 258

hvor højresiden i ligningen angiver summen af bidragene, der giver den samlede indsats


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. oktober 2011 af mette48 (Slettet)

a    indskyder   43

b indskyder       y/2

c  indskyder     y/3

ialt   43+y/2+y/3 =y  find y af ligningen    og sindæt den iovenfor

derefter kan gevinsten deles efter de fremkomne delingstal

 


Svar #3
20. oktober 2011 af Hijsa

Hvordan udregner jeg så hvilken gevinst hver person får?


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ved at gange gevinsten med de tre brøkdele, der svarer til personernes indskud.


Svar #5
20. oktober 2011 af Hijsa

Mange tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. oktober 2011 af placebo321 (Slettet)

#3

Personernes gevinst er bestemt af den andel, de har bidraget med til indsatsen, hvorfor

a  får 43/285 * y

får 258/2 * y

c  får 258/3 * y

hvor y betegner gevinsten

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, det er da helt vildt. Du er parat til at give b 129 gange hele gevinsten, og c 86 gange gevinsten?

Genlæs #4. Summen af de tre brøkdele er 1.


Svar #8
20. oktober 2011 af Hijsa

#6

Skal jeg ikke bare sige:

1/2 * 1,5 mio. = 750000
1/3 * 1,5 mio. = 500000

Og for at finde ud af hvad den sidste person får:

750000 + 500000 = 1250000

1500000 - 1250000 = 250000 kr. ??


Brugbart svar (1)

Svar #9
20. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Jo, netop.

Det er opgivet, at b indskyder med brøkdelen (1/2), og c med brøkdelen (1/3), så a indskyder med brøkdelen 1 - (1/2) - (1/3) = 1/6 . Derfor skal a have (1/6) af gevinsten, b skal have (1/2) af gevinsten, og c (1/3) af gevinsten.


Svar #10
20. oktober 2011 af Hijsa

Nemlig. Så det jeg har gjort til sidst er rigtigt. Ikke ?
Jeg kunne også bare have sagt 1,5 mio * 1/6


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, det er rigtigt.


Svar #12
20. oktober 2011 af Hijsa

Så mange tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. oktober 2011 af placebo321 (Slettet)

Ja, det gik lige lidt hurtigt. Jeg ved ikke lige, hvad jeg tænkte. Undskyld :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
20. oktober 2011 af placebo321 (Slettet)

#7

Der skulle have stået

Personernes gevinst er bestemt af den andel, de har bidraget med til indsatsen, hvorfor

a  får 43/285 * y = 1/6 * y

b  får (258/2 ) / 258 * y = 1/2 * y

c  får (258/3) / 258 * y = 1/3 * y

hvor y betegner gevinsten

 


Brugbart svar (0)

Svar #15
20. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Du mente  vel så

         a  får 43/258 * y = 1/6 * y

(og så konkluderes det, at snowflake1995 = placebo321 ?).


Brugbart svar (0)

Svar #16
20. oktober 2011 af placebo321 (Slettet)

-.- Tastefejl


Svar #17
20. oktober 2011 af Hijsa

#15

What??

Sammenligner du mig med en tastefejl?? :p


Brugbart svar (0)

Svar #18
20. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#17

Nej, hvordan kom du dog på det?


Svar #19
20. oktober 2011 af Hijsa

citat fra #15 : (og så konkluderes det, at snowflake1995 = placebo321 ?).

placebo321 skrev en tastefejl, ergo: snowflake1995 = placebo321 ?? :D


Svar #20
21. oktober 2011 af Hijsa

Never mind! :D


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.