Matematik

Vektorer - ligninger og punkter

21. oktober 2011 af pgjSG (Slettet)

Hej. Jeg har lige brug for hjælp til noget vektorregning, som jeg simpelthen ikke kan finde ud af.

Der er angivet ligninger for linjer og punkter i planen i de følgende 3 opgaver. I hvert tilfælde, finder jeg ligningen for den linje, der går gennem det givne punkt og er ortogonal på den givne linje.


1) 2x-3y+4=0 og P(3,1)
2) y=-2x+4 og P(-1,2)
3) -x=3y+12 og P(0,-4)

- Pernille


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. oktober 2011 af PeterValberg

Har jeg forstået det korrekt ? du skal finde ligningen for den rette linje, der går gennem det givne punkt og samtidig er ortogonal på den angivne linje ?

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (2)

Svar #2
21. oktober 2011 af mathon

1)
       den søgte linje har normalvektor [3,2]
       og har ligningen
                                           3x + 2y + c = 0       gennem (3,1)
                                           3·3 + 2·1 + c = 0
                                           c = -11
dvs
       ligningen
                                           3x + 2y - 11 = 0
eller
                                           y = -(3/2)x + (11/2)
 


Brugbart svar (2)

Svar #4
21. oktober 2011 af mathon

 

3)

x + 3y +12 = 0
       den søgte linje har normalvektor [-3,1]
       og har ligningen
                                           -3x + y + c = 0       gennem (0,-4)
                                           -3·0 + (-4) + c = 0
                                            c = 4
dvs
       ligningen
                                           -3x + y + 4 = 0
eller
                                            y = 3x - 4
 


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. oktober 2011 af mathon

 

2)
       den søgte linje har hældningskoefficient (1/2)
       og har ligningen
                                          y = (1/2)x + b       gennem (-1,2)
                                          2 = (1/2)·(-1) + b
                                          b = (5/2)
dvs
       ligningen
                                          y = (1/2)x + (5/2)
 


Skriv et svar til: Vektorer - ligninger og punkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.