Matematik

Bestem en ligning for tangent

22. oktober 2011 af MalteLONG (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, er der nogle mennesker der måske kunne hjælpe mig med den her opgave, da jeg ikke kan huske hvordan man regner en ligning for en tangent ud:

Opgaven lyder således:

En funktion f er bestemt ved f(x) = 4 √4x - 1

Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P(4,f(4)).

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
22. oktober 2011 af wut123 (Slettet)

Tangentligningen for f(x) i punktet (x0,f(x0)) er givet ved

y = f'(x0)(x-x0) + f(x0)


Svar #2
22. oktober 2011 af MalteLONG (Slettet)

#1

Vil det så sige følgende?:

Vi ved at punktet P(4,f(4)).

Dernæst starter vi med at regne f(4) ud

f(4) = √16 - 1 = 3

Dvs. vores punkt er P(4,3)

Vores f'(x) er i dette tilfælde: 4/√x

Nu bliver jeg lidt usikker på om det bare er de værdier jeg skal sætte ind i tangentligningen?

y = f'(x0)(x-x0) + f(x0)

Er det så bare

y = f'(2)(3-4) + f(4)

eller hvorledes?

 


Brugbart svar (2)

Svar #3
22. oktober 2011 af wut123 (Slettet)

Din tangentligning må være
y = f'(4)(x-4) + f(4)

er din funktion

f(x)=4 √(4x - 1)  eller   f(x)=4 √(4x) - 1   ?


Svar #4
22. oktober 2011 af MalteLONG (Slettet)

#3

Der står godtnok f(x) = 4 √x-1

(kvadratrodstregen omfanger kun x)


Brugbart svar (2)

Svar #5
22. oktober 2011 af wut123 (Slettet)

så er

f(4) = 4 √4-1 = 7

og

f'(x) = 2/√x


Svar #6
22. oktober 2011 af MalteLONG (Slettet)

#5

Ja det overså jeg lige hehe tak

Men min tangentligning er godtnok stadigvæk den samme, ikke?

Altså " y = f'(4)(x-4) + f(4) "

Så det overstående er bare mit svar eller hvorledes?


Brugbart svar (2)

Svar #7
22. oktober 2011 af wut123 (Slettet)

Du skal have tagentligningen på formen y=ax+b


Svar #8
22. oktober 2011 af MalteLONG (Slettet)

#7


Undskyld jeg er lidt belastende hehe men vil det så bare sige

y = 4x -4+4

eller skal jeg regne f'(4) ud og f(4)?


Brugbart svar (4)

Svar #9
22. oktober 2011 af mathon

                   f '(x) = 4/(2√(x)) = 2/√(x)      x>0

                   y = f '(4)·(x-4) + f(4)            i (4,f(4)) = (4,7)

                   y = 1·(x-4) + 7   

                   y = x + 3


Svar #10
22. oktober 2011 af MalteLONG (Slettet)

Mange tak Mathon!

 


Skriv et svar til: Bestem en ligning for tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.