Matematik

Numeriske ligning: (I4-xI)/(Ix-3I)=5x+2

23. oktober 2011 af Vinstrup (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvordan løser man følgende numeriske ligning?

(I4-xI)/(Ix-3I)=5x+2

Jeg søger både svar på resultate samt hvordan man finder frem til grundmængden

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Grundmængden er mængden af de x, for hvilke brøkens nævner er forskellig fra 0 .

Man deler op i tilfælde:

For (4-x)/(x-3) ≥ 0 løser man ligningen (4-x)/(x-3) = 5x+2

For (4-x)/(x-3) < 0 løser man ligningen (4-x)/(x-3) = -(5x+2)


Svar #2
23. oktober 2011 af Vinstrup (Slettet)

Okay... ved beregning af (4-x)/(x-3) = 5x+2 fik jeg både 3.055 og -0.655 (2. gradsligning)

men i facitlisten står ikke -0.655. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, den løsning opfylder jo ikke forudsætningen (4-x)/(x-3) ≥ 0


Svar #4
23. oktober 2011 af Vinstrup (Slettet)

okay... der stod bare i facitlisten x til forskel fra 3 (dvs. x [lighedstegn med skrå streg] 3)

 

Der var ikke nævn noget med ≥0...


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Ja, grundmængden er mængden af de x, for hvilke x ≠ 3.

Men som jeg nævnte i #1 deler man op i to tilfælde:

Man løser ligningen (4-x)/(x-3) = 5x+2 under forudsætningen (4-x)/(x-3) ≥ 0 , og

man løser ligningen (4-x)/(x-3) = -(5x+2) under forudsætningen (4-x)/(x-3) < 0 .


Svar #6
23. oktober 2011 af Vinstrup (Slettet)

Aha... tak for din store hjælp. Et sidste spørgsmål hvorfor ikke støre/mindre end ved første og anden ulighed?

 

Ved den første bruger du større end eller ligemed og den anden mindre end... hvornår "bruger" man hvad


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det drejer sig om den numeriske værdi af en størrelse a. Hvis a ≥ 0 er |a| = a . Hvis a < 0, er |a| = -a . I dette tilfælde er a = (4-x)/(x-3) .


Svar #8
24. oktober 2011 af Vinstrup (Slettet)

Mange tak for hjælpen


Skriv et svar til: Numeriske ligning: (I4-xI)/(Ix-3I)=5x+2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.