Matematik

to ligninger, to ubekendte

25. oktober 2011 af Magnus22 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

hvis jeg har to ligninger med to ubekendte (linære), og jeg vil finde ud af hvor mange løsninger der er, finder jeg så bare diskriminanten ligesom med en andengrads ligning eller hvordan gør jeg? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. oktober 2011 af Andreww (Slettet)

Nej du skal finde en fælles ubekendt. Enten med lige store koofecienters metode, eller substitutions metoden. Prøv evt. at skrive ligningerne her.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. oktober 2011 af muddermanden (Slettet)

Hvis ligninger er givet på formen y=ax+b, så kan du sætte dem lig med hinanden og isolere x.

Når du har isoleret x, så kan du finde y.

I andre tilfælde kan du benytte substitutionsmetoden eller lige store koefficenters metode. Det kommer an på hvordan de to ligninger er givet, hvilket du ikke har angivet her.


Svar #3
25. oktober 2011 af Magnus22 (Slettet)

Jeg tror, at I misforstår mig.. Jeg kan sagtens regne dem ud. Jeg vil bare gerne vide hvor mange løsninger der er..

Kan man ummidelbart se om der er 0 løsninger, 1 løsning, eller mange løsninger?

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. oktober 2011 af SuneChr

a1·x  +  b1·y  =  c1

a2·x  +  b2·y  =  c2

har uendelig mange løsninger, når (a1; b1; c1)  =  k·(a2 ; b2 ; c2)    k er konstant, linjerne sammenfaldende.

har netop en løsning, når (a1; b1) ≠ (a2 ; b2)

har ingen løsning, når (a1; b1)  =  (a2 ; b2)   ∧  c1  ≠  c2     linjerne er paralelle. 


Svar #5
25. oktober 2011 af Magnus22 (Slettet)

super det var sådan et svar jeg ønskede.. forstår bare ikke hvad du mener med ";" mener du divider?

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Tegnet ";" bruges her som skilletegn mellem komponenterne i en vektor eller et talsæt. Det er bekvemt at benytte semikolon ";" , således at talværdier for komponenterne kan angives med decimalkomma, som det traditionelt bruges på dansk.


Svar #7
25. oktober 2011 af Magnus22 (Slettet)

Det forstår jeg ikke. Hvad skal jeg så gøre?

Vil du ikke vise et eksempel med:  (a1; b1; c1)  =  k·(a2 ; b2 ; c2)

a1 = 1
a2 = 2
b1 = 1
b2 = 2
c1 = 1
c2 = 2


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. oktober 2011 af SuneChr

(I)   a1·x  +  b1·y  =  c1

(II)  a2·x  +  b2·y  =  c2

Hvis vi ganger (I) igennem med en konstant k, og herved får (II) , bliver (I) og (II) identiske, idet vi kan "forkorte tilbage" igen. De to ligninger vil da repræsentere en og kun en linje med ligningen

k·a1·x  +  k·b1·y  =  k·c1    ⇔     a2·x  +  b2·y  =  c2

(I) og (II) er med andre ord proportionale, og linjerne dermed sammenfaldende, og har derfor uendelig mange løsninger (x ; y).

Genlæs tidligere indlæg for forståelsen.

 

 

 


Skriv et svar til: to ligninger, to ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.