Fysik

Lys i vand

27. oktober 2011 af Kristenzen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har fået opgaven

Laser lys med bølgelængden 632,8 nm sendes vinkelret ind mod et optisk gitter. Gitteret er placeret i et tomt, gennemsigtigt kar. På karret bagved gitteret ses en række lyspletter. Afstanden mellem de to 4. ordens lyspletter er 39,4 cm.
a) Beregn gitterets gitterkonstant.

 

please hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Formuler hele opgaven. Man skal kende afstanden fra gitteret til skærmen, hvor lyspletterne registreres. Overskriften antyder noget med vand. Hvor er der vand i opstillingen?


Svar #2
27. oktober 2011 af Kristenzen (Slettet)

der er 35,0 cm fra gitteret til kanten.. det er alt jeg får af vide

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. oktober 2011 af mathon

L er afstanden mellem gitteret og karrets bagvæg
x4 er afstanden mellem de to 4.ordens lyspletter

              sin(θ4) = tan(θ4) · cos(θ4) = tan(θ4) / √(1+tan24))                tan(θ4) = (1/2)x4 / L

hvoraf

             sin(θ4) = x4 / √(4L2+x42)

af
             d·sin(θ4) = 4·λ
fås
             d = 4·λ / sin(θ4) = (4·λ · √(4L2+x42)) / x4


Svar #4
27. oktober 2011 af Kristenzen (Slettet)

okay tak


Skriv et svar til: Lys i vand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.