Matematik

Finde parabels forskrift ud fra et punkt og toppunktets x-koordinat

28. oktober 2011 af mackate (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen :)

Jeg har fået denne opgave, som jeg har rigtig svært ved. Jeg håber at I kan hjælpe :)

En parabel går igennem punktet (2, -1), toppunktets x-koordinat er 5 og skæring med y-aksen er -7. Så skal jeg finde ligningen for parablen.

Altså indtil videre har jeg jo at: y = ax^2+bx-7, men jeg ved ikke hvad jeg skal gøre for at finde a og b.

Mange tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt udtrykket for toppunktets koordinater T(-b/(2a) , -d/(4a)) sammen med oplysningen, at punktet (2,-1) ligger på parabelen til at bestemme a og b:

-b/(2a) = 5

-1 = a·22 +b·2 -7


Svar #2
28. oktober 2011 af mackate (Slettet)

Okay, men så forstår jeg ikke lige, for så har jeg jo to ubekendte, som jeg ikke ved hvad jeg skal gøre ved? Er det noget med at sætte -b/(2a) ind i andengradsligningen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man har jo to ligninger med de to ubekendte a og b

b = -10a

4a + 2b = 6

Substituer den første ligning ind i den anden og bestem a, og indsæt så den fundne værdi af a i den første ligning til bestemmelse af b.


Svar #4
28. oktober 2011 af mackate (Slettet)

Okay. Tusind tak, nu virker det :)


Skriv et svar til: Finde parabels forskrift ud fra et punkt og toppunktets x-koordinat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.