Matematik

Ligning

28. oktober 2011 af MariaDahl (Slettet) - Niveau: A-niveau

Bestem b, så ligningen har netop en løsning

x^2 - bx + 1 = 0

 

Hvordan finder jeg b?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2011 af emilie1223 (Slettet)

Ved at finde ud af , hvordan ligningen skal formuleres på den virkelige måde


Svar #2
28. oktober 2011 af MariaDahl (Slettet)

??


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. oktober 2011 af SuneChr

Find diskriminanten,  (- b)2 - 4·1·1

Du ved, at diskriminanten skal være 0, når der er netop én rod.

Hvad er da b ?

(Netop én rod er dén situation, hvor x-aksen er tangent til parablens toppunkt).


Svar #4
28. oktober 2011 af MariaDahl (Slettet)

Skal jeg så indsætte et tal??

 


Svar #5
28. oktober 2011 af MariaDahl (Slettet)

Er det så:

(-1)^2 - 4 * 1 * 1 = -3 ??


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. oktober 2011 af SuneChr

Næh -  løs ligningen    (- b)2 - 4·1·1  =  0    ⇔    b  =  - 2     eller     b  =  2

Når b har disse værdier har 2.gr. ligningen netop én rod, nemlig  x  =  - 1  for b =  - 2   og  x = 1  for  b = 2

Du kan gøre prøve ved at indsætte disse størrelser i den oprindelige ligning i # 0. Så skulle ligningen jo gerne stemme.


Svar #7
28. oktober 2011 af MariaDahl (Slettet)

Men hvordan er du nået frem til, at b = -2 & 2??

Skal man gætte?


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. oktober 2011 af SuneChr

Du skal være sikker i løsning af 2.gr. ligningen.

ax2 + bx + c  =  0   ⇔    x   =  (- b ± √ d) / (2a)    hvor  diskriminanten d = b2 - 4ac

2.gr. ligningen har ingen reelle rødder, hvis  d < 0

2.gr. ligningen har netop én reel rod, hvis  d = 0

2.gr. ligningen har to reelle rødder, hvis  d > 0 .

Dette skal du også kunne i søvne.

Læs de forrige indlæg og brug nu dén viden her i # 8.


Skriv et svar til: Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.