Matematik

Ligning :)

29. oktober 2011 af MoniqueBA (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 5 uden hjælpmidler - Matematik B maj 2009

 

Opgaven lyder således:

 

a. Gør rede for at x=1 ikke er en løsning til ligningen

    (x-2) * (x+9) = 0

    Og løs ligningen!

 

 

På forhånd tak for hjælpen! :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

Hvis det ikke er en løsning så vil venstresiden være forskellig fra højresiden, sæt x ind og regn det ud.

Løs ligningen. evt med 0 reglen? altså da det er et produkt mellem 2 paranteser skal det inde i en af paranteserne give 0. Der er 2 løsninger.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. oktober 2011 af PeterValberg

indsæt 1 på x's pladser i ligningen, - hvis begge sider ikke bliver ens, er 1 ikke en løsning.

løsningen af ligningen burde være "lige til at gå til":

1. gang parenteserne sammen efter gældende regler
2. reducér udtrykket (hvis muligt)
3. isolér x

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
29. oktober 2011 af MoniqueBA (Slettet)

Jeg ved at ligningen vil kunne løse hvis x er 2 :)

Men spørgsmålet er mere hvordan jeg kommer frem til løsningen?


Svar #4
29. oktober 2011 af MoniqueBA (Slettet)

Jeg synes jeg har forsøgt men jeg kan ikke komme frem til et rigtigt resultat..

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. oktober 2011 af SuneChr

Forlængelse af # 1.

Antag, at  x = 1 er en løsning. Så skulle mindst en af parenteserne hedde (x - 1). Det gør ingen af parenteserne.

x = 1 er derfor ingen løsning, i følge nulreglen.


Svar #6
29. oktober 2011 af MoniqueBA (Slettet)

Nej det ved jeg, jeg er mere i tvivl om hvordan jeg løser ligningen og kommer frem til hvad der i virkeligheden er x..

Jeg antager at x er 2, men kan ikke komme frem til en udregning der giver 2 :)


Svar #7
29. oktober 2011 af MoniqueBA (Slettet)

De 2 løsninger er 2 og -9

Men hvilken udregning skal jeg bruge for at komme frem til dette?


Svar #8
29. oktober 2011 af MoniqueBA (Slettet)

Kan det passe man kan komme frem til løsning ved hjælp af at finde diskriminanten og derefter finde nulpunkterne?


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. oktober 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

Ja men altså, det er nemmere med 0-reglen?

En af paranteserne er 0 netop når x er 2 og en netop når x  = -9. En løsning til en ligning er det x der gør udtrykket sandt.


Svar #10
29. oktober 2011 af MoniqueBA (Slettet)

tak for hjælpen tror jeg har lidt mere styr på det nu.. har dog aldrig hørt om nul reglen før


Skriv et svar til: Ligning :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.