Matematik

X i nævneren...

29. oktober 2011 af susubu (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle

Sidder med ligningen 

1/x+2*x=3

Ved at x = ½  v  x=1

 

Er klar over at x skal ganges på begge sider, og får også x til at være 1, men hvordan beregner man det til ½?

 

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2011 af peter lind

Når du ganger med x på begge sider af lighedstegnet får du en andengradsligning. Denne kan løses på sædvanlig måde og giver normalt 2 løsninger.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. oktober 2011 af Walras

Hvis der er to rødder, ved du også, at det er en andengradsligning, du skal løse. 

1/x+2x=3

Gang med x, så

1+2x2=3x

og skriv så denne på almindelig form for en andengradsligning, så

2x2-3x+1=0,

hvorved du kan benytte den almindelige løsningsformel til at løse ligningen.


Svar #3
29. oktober 2011 af susubu (Slettet)

Tak, fik lige løst den inden svarene, glemte, at det er i alle led man skal * x med, altså på venstre side skal der ganges 2 gange, 1 ved 1/x og ved 2x...

 

Men tak :-)


Svar #4
29. oktober 2011 af susubu (Slettet)

Men én sidste ting==>

 

sådan en som denne:

(12/x^2)-(16/x-2)=0

Kan man gange over kors i sådan en situation???


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. oktober 2011 af Walras

Det kan du godt.

12/x2-16/(x-2)=0 (hvis det er denne, du mener)

Gang med x2 på begge sider af lighedstegnet, så

12-16x2/(x-2)=0

Gang med x-2 på begge sider, så

12(x-2)-16x2=0,

hvorefter du kan forkorte ned, så du får en ligning skrevet på andensgradsligningsform.


Svar #6
29. oktober 2011 af susubu (Slettet)

Sådan havde jeg også gjort, men jeg havde bare ganget x^2  med (x-2) og ikke 16....Så dvs. når man ganger med x i en brøk fx 9/(3-x) så skal man gange x'et kun op i tælleren og ikke i nævneren?


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. oktober 2011 af Krabasken (Slettet)

Det viser sig, at den ligning, du oprindelig skrev
 

(12/x^2) - (16/x - 2) = 0
 

kan løses, mens den ligning, som vi troede, du mente
 

(12/x^2) - (16/(x-2)) = 0
 

ingen reelle løsninger har.
 

Men det betyder også, at du ikke kan gange overkors, idet denne operation kræver,
 

at forlægget har formen a/b = c/d, altså 4 faktorer.
 


Skriv et svar til: X i nævneren...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.