Matematik
cirklens ligning
Hej
hvordan isolerer man y i cirklens ligning, således det bliver til cirklens funktionsforksrift?
Tak
Svar #1
30. oktober 2011 af peter lind
Det kan ikke gøres helt fordi der bliver 2 løsninger. Isoler (y-b)2 og uddrag kvadratroden.
Svar #2
30. oktober 2011 af 8745 (Slettet)
hvordan gør man det.. Og de to løsninger er ens bortset fra den ene er positiv og den anden er negativ right? Hvillket svarer til den øvre og nedre halvcirkel?
Svar #3
30. oktober 2011 af SuneChr
Betragter vi cirklen, med centrum i (0 ; 0) og radius r, har vi:
x2 + y2 = r2 ⇔ y2 = r2 - x2 ⇔ | y | = √ (r2 - x2)
som viser, at y ligger symmetrisk m.h.t. abscisseaksen, x-aksen.
Svar #4
30. oktober 2011 af 8745 (Slettet)
jamen det er ikke fordi jeg vil vide hvad y er.. Jeg vil bare have funktionsforskriften for ciklen så jeg kan tegne den ind på graf
Flere informationer;
centrum i (2;0), et tilfældigt punkt på cirklen i føæge geogebra (1,64;1,56)
Svar #5
30. oktober 2011 af 8745 (Slettet)
det gør man vha en parameter fuktion...
1.49cos(t)+2.06 1.49sin(t)+0
Men dette er jo ikke en decideret en funktionsforskrift som jeg kan sætte ind i omdrejningslegeme om x-aksen volume bestemmelse vha integrale.. Hvordan gør jeeeg
Svar #6
30. oktober 2011 af SuneChr
Jamen vil du da finde formlen for en kugles rumfang, ved at dreje en halvcirkel 360o rundt om x-aksen?
Så har du jo π·- r∫r (√(r2 - x2))2 dx
Svar #7
30. oktober 2011 af 8745 (Slettet)
Hvis man kigger på denne hjemside, http://www.matlex.dk/integral.html
kommer man frem til at man kan finde rumfangt ved 4/3 π r 3
men det giver to forskellige resultater med dit og dette..
Svar #8
30. oktober 2011 af Capion1
Læs nu # 6 en gang til. Det var måske kvadratrodstegnet, du overså.
Svar #10
31. oktober 2011 af mathon
@#7
detaljer i beregning af
kuglevolumen ved drejning på 360º om x-aksen
af halvcirklen
y = √(r2-x2) -r ≤ x ≤ r 0 ≤ y ≤ r
V = π·-r∫ry2dx = π·-r∫r(r2-x2)dx = π·[r2x - (1/3)x3]-rr =
π·(r2·r - (1/3)·r3 - (r2·(-r) - (1/3)·(-r)3)) =
π·(r3 - (1/3)·r3 + r3 - (1/3)·r)3) =
π(2 - (2/3))r3 = π((6/3) - (2/3))r3 = (4/3)πr3
Skriv et svar til: cirklens ligning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
