Matematik

Lineære funktioner

31. oktober 2011 af teenageliv (Slettet) - Niveau: C-niveau

Bestem i hvert af følgende tilfælde en ligning for den rette linje som går igennem punkterne A og B:

a) A(2,10) og B(10, -45)

b) A(-2,-12) og B(17,44) 

c) A(1,-7) og B(5,9)

 

Jeg har al teorien og ved, hvordan man gør.

 

Får vi oplyst koordinaterne til 2 punkter (x1,y1) og (x2,y2) på den rette linje, kan vi beregne hældningskoefficienten a.

Jeg er så i tvivl om, hvad der er x1, y1, x2, y2. Altså .. hvilken rækkefølge det skal regnes i. Det ville være dejligt med en forklaring på, hvad for nogle tal det er.

Jeg har nemlig nogle resultater, jeg skal forholde mig til og det giver OVERHOVEDET ikke mening.

 

De to kendte punkter er (x1,y1) = 2,10 og (x2,y2) = 10, -45

x1 = 2
x2 = 10
y1 = 10
y2 = -45

(-45) – 10
10 - 2

hvorefter konstanten a beregnes af følgende formel:
Beregning af a:  a = y2 – y1
                                    x2 – x1

Efter at hældningskoefficienten a er beregnet, kan skæringen b med y-aksen beregnes ved hjælp af formlen:

b = y1 – a * x1

 

b = 10 - (-48) * 2 = 106
f(x) = -48x + 106

 

Det skal give:

a) f(x) = -6,875x + 23,75

b) f(x) = 2,947x - 6,105

c) f(x) = 4x - 11

og det giver slet ikke mening med den måde, jeg regner det på. Please, hjælp....


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Rækkefølgen af punkterne er underordnet i formlen for a, da

a = (y2 - y1) / (x2 - x1) = (y1 - y2) / (x1 - x2)

I eksemplet får man så

a = (-45-10) / (10 - 2) = -55/8 = -6,875


Brugbart svar (1)

Svar #2
31. oktober 2011 af AskTheAfghan

a)

A(2,10) og B(10, -45)    hvor  A(x1,y1) og B(x2,y2)

a = (y2 - y1)/(x2 - x1) = (-45 - 10)/(10 - 2) = -6.875

y = ax + b  ⇔   b = y - ax

Vælg en af de to punkter ... Lad os ta' A-punkt.

b = y - ax   ⇔   b = y1 - ax1 = 10 - (-6.875)·2 = 23.75


Svar #3
31. oktober 2011 af teenageliv (Slettet)

Hvordan kan b-tallet i b) så blive -6,105????


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. oktober 2011 af AskTheAfghan

b)  a = (44 - (-12))/(17 - (-2)) = 2.94737

     b = y - ax = 44 - 2.94737·17 = -6.10529


Skriv et svar til: Lineære funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.