Kemi

Aktuel Koncentration af OH- Haster!

01. november 2011 af techs (Slettet) - Niveau: A-niveau

Her er opgaven

Der fremstilles em opløsning af bariumhydroxid ved at opløse 5,10 g Ba(OH)2 * 8H20(s) i vand i en 250 mL målekolbe, hvorefter der fyldes op med vand til mærket.

a)

Beregn de atuelle koncentrationer af Ba2+ og OH- i opløsningen

Har fået:

[Ba2+] = 0,065 M

[OH-] = 0,129 M

b)

Opløsningen blandes nu med 150 L 0,350 HNO3. Blandingens temperatur er 25 grader.

Beregn pH for den færdige blanding har fået:

Har fået pH = 1,2967

c)

Beregn de aktuelle koncentrationer af Ba2+, NO3- og OH- i blandingen? 

[Ba2+] = 0,0167 mol/ 0,40 L = 0,04175 M

[NO3-] = 0,0525 mol / 0,40 L = 0,01313 M

Så ved jeg ikke hvordan [OH-] udregnes, da der med tilsætning af salpetersyre, er tilført H3O+, som er i overskud.

Jeg har derfor udregnet på to måder, men ved ikke hvilken der er rigtig.

[OH-] = 0,0323 mol / 0,40 L =0,0808 M

eller

14-(pH) = 14 - 1,2967 = (pOH) = 12,7033

12,7033 = -log[OH-]

[OH-] = 1,98*10^-13 M

Hvilken er rigtig, eller er de begge forkerte?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2011 af mathon

b)
            [OH- ]blanding = 0,192 M

            pOH = -log(0,192) = 0,72

            pH = 14 - pOH = 14 - 0,72 ≈ 13,3


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. november 2011 af HugoBA (Slettet)

techs - hvordan har du beregnet b) ?


Skriv et svar til: Aktuel Koncentration af OH- Haster!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.