Fysik

Differentialkvotient i fysik

02. november 2011 af Cichlid (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa. Jeg har et par spørgsmål om differentialkvotienten i fysikkens verden.

Hvis jeg har en stedfunktion s(t) som jeg differentierer får jeg s'(t)=v(t)

Hvis jeg differentierer den får jeg accelerationen, v'(t)=a(t)

Hvis jeg nu differentiere en hastighedsfunktion v(t) og får at a(t)= 2x

  Hvis jeg i et punkt finder ud af at a(t)= 4 m/s- vil det så sige, at jeg på min graf på x-asken kan gå 1(sekund) hen, og aflæse at den er blevet 4m/s større? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvad mener du med, at a(t) = 2x ? Hvad er x? Accelerationen a(t) angiver den øjeblikkelige hældningskoefficient for tangenten til grafen for v(t) .


Svar #2
02. november 2011 af Cichlid (Slettet)

Okay glem det med at a(t)=2x

Men hvad kan jeg bruge den øjeblikkelige hældning til ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jeg ved ikke, hvad du bliver spurgt om i opgaven. Kender man både s(t), v(t), og a(t), har man jo et godt overblik over hele bevægelsen.


Svar #4
02. november 2011 af Cichlid (Slettet)

Det er ikke en opgave. Jeg vil bare gerne vide hvad i alverden jeg kan bruge hældningen i et bestemt punkt til..


Svar #5
03. november 2011 af Cichlid (Slettet)

Jeg ved at man kan bruge det til at finde stamfunktioner, men hvad ellers?


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Lige før snakkede du om hældningen (uden at specifere for hvad). Nu snakker du stamfunktioner i stedet. Man kan bruge arealet under en kurve til at beregne middelværdier af en størrelse over et bestemt tidsinterval. Man kan kombinere graferne og beregne udført arbejde og ydet effekt og meget andet.


Svar #7
03. november 2011 af Cichlid (Slettet)

Let me rephrase ...

Hvad kan jeg bruge hældningen til, hvis vi taler om acceleration af et eller andet objekt som bevæger sig. Hvad fortæller hældningen mig der og hvad kan jeg bruge det til?


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Hvis hældningen af accelerationskurven a(t) ikke er nul, ser man, at bevægelsen ikke foregår med konstant acceleration. Den resulterende kraft varierer derfor med tiden.


Svar #9
03. november 2011 af Cichlid (Slettet)

Okay. Men noget der forvirrer mig er, at acceleration i fart er fx 2m/s/s ved  x=x0. Burde jeg så på stedfunktionens graf så et punkt efter x0 der er 2 højere end det var i x0 ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Accelerationen a(t) er den 2. afledede af stedfunktionen s(t). I en lille omegn omkring t0 (som er tiden?), haves så

s(t0 + Δt) = s(t0) + v(t0)·Δt + (1/2)a(t0)·(Δt)2 .

Men nu snakker du så ikke om hældningen af accelerationen? Du er ikke særlig præcis i din formulering.


Svar #11
03. november 2011 af Cichlid (Slettet)

Okay - det er lidt svært at forklare så. Prøver igen.

Kan jeg bruge accelerations funktionen til at bestemme hvor meget y-værdien stiger på stedfunktionen.

Hvis a(t) er  4m/s2 i   x= 3 sekunder

Vil jeg så i punktet x= 4 på stedfunktionens graf se, at at y-værdien er steget med 4 meter?

Giver det mening?


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Nej, det skal man da ikke forvente. Der er jo ikke generelt en lineær sammenhæng mellem acceleration a(t) og stedfunktion s(t), som netop anført i #10. Accelerationen er den 2. afledede af stedfunktionen; den angiver den øjeblikkelige ændring i hastighedsfunktionen, ikke i stedfunktionen.


Svar #13
03. november 2011 af Cichlid (Slettet)

Nej okay. Det kan man ikke regne med fordi den øjeblikkelige ændring hele tiden ændre sig?

Brugbart svar (0)

Svar #14
03. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Det er muligt, at den ændrer sig; men der er ikke generelt en lineær sammenhæng mellem acceleration og stedfunktion.


Svar #15
03. november 2011 af Cichlid (Slettet)

Der er bare lidt forvirrende at der står at den stiger 4 m / s /s og så efter et sekund, så er den ikke steget 4 m/s ( kan godt se at jeg har blandet v(t) og S(t) sammen)

Svar #16
03. november 2011 af Cichlid (Slettet)

Prøver sidste gang. Jeg har et sted på min v(t) . Graf hvor hældningen er 5m/s/s. Hvis jeg så kigger på v(t) grafen efter 1 sekunder, burde den så ikke have steget med 4 m/s på y aksen. Eller er det kun ved konstant acceleration

Brugbart svar (0)

Svar #17
03. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#16

Hvis hældningen til hastighedsgrafens tangent er 5m/s2 , så vil hastigheden ændre sig med 5m/s i løbet af 1s , hvis ellers accelerationen er rimeligt konstant i det tidsinterval.

Af grafen for v(t) kan man vel se, om grafen afviger mærkbart fra dens tangent i det pågældende punkt.


Brugbart svar (0)

Svar #18
03. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#0

Hele denne diskussion ser ud til at være beslægtet med den problemstilling, du havde til diskussion i denne tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1065838


Svar #19
03. november 2011 af Cichlid (Slettet)

Mange tak for hjælpen

Svar #20
03. november 2011 af Cichlid (Slettet)

Jeg vil næst gang prøve at formulere mig langt mere klart..

Skriv et svar til: Differentialkvotient i fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.