Matematik

Integration via substitution

03. november 2011 af Femaguno (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

 

Jeg sidder med en irriterende opgave, som jeg bare ikke kan få til at give mening. Jeg skal bestemme integralet

 ∫2x *(x2+1)5dx

 

Jeg er med på, at t(x) = x2+1 og at dt/dx = 2x.... men hvad gør jeg her fra?? Er ikke sikker på metoden, og aner ikke, hvad jeg skal stille op med 2x, som står foran parentesen. 

 

Håber, at en kan hjælpe - gerne med en lidt uddybende forklaring, der simpelt forklarer metoden... for det er min bog åbenbart ikke god nok til.


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. november 2011 af peter lind

Du har dt = 2xdx så de 2x passer vældig godt til substitutionen


Brugbart svar (2)

Svar #2
03. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det er den korrekte substitution. Med den har man dt = 2x dx , så integralet omskrives derfor til

∫ 2x·(x2+1)5 dx = ∫ t5 dt

Integralet på højre side kan let integreres, og man skal så substituere t = (x2+1) tilbage igen.


Svar #3
03. november 2011 af Femaguno (Slettet)

Ahh, okay, det kan jeg godt se. 

 

Men bliver slutresultatet så 1/6*(x2+1)6dt? Eller mangler jeg noget?


Brugbart svar (2)

Svar #4
03. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er korrekt, bortset fra den arbitrære integrationskonstant +k og der skal ikke være noget dt i udtrykket.


Svar #5
03. november 2011 af Femaguno (Slettet)

Men skal dt ikke også tilbageskrives til noget? 


Brugbart svar (2)

Svar #6
03. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Der skal ikke være noget dt i udtrykket. Det forsvinder jo ved integrationen.

∫ 2x·(x2+1)5 dx = ∫ t5 dt = t6/6 + k = (x2+1)6/6 + k


Svar #7
03. november 2011 af Femaguno (Slettet)

Okay, tusind tak for den hurtige hjælp!


Skriv et svar til: Integration via substitution

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.