Kemi

Hjælp til fældning af Ba2+ og Sr2+ med Na2SO4

05. november 2011 af frkhlarsen (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej :)

Jeg sidder og kæmper med nogle kemiopgaver, håber på at få lidt hjælp til at forstå og løse opgaverne.

Vi har en analyse med barium, calcium og strontium i. Barium og strontium (altså ikke calcium) fældes med 0,5 M opløsning af Na2SO4. Så får vi følgende at vide: "Antag, at der anvendes 1 dråbe Na2SO4 opløsning (0,05 mL) i overskud (dvs. udover det, der forbruges til fæældningen), at pH i opløsningen er 1 og at totalrumfanget er 1 mL."

Opgaven går så ud på at beregne ligevægtskoncentrationen af både sulfationerne og Ba2+, Sr2+ og Ca2+.

Jeg tænker at den volumen, der så skal til for at udfælde barium og strontium, må være 1 mL - 0,05 mL, altså 0,95 mL, at det så er den volumen man regner på. Heraf kan jeg så finde stomængden af anvendt Na2SO4 ved n = V * c = 5*10-5 L * 0,5 mol/L = 2,5*10-5 mol.

Her går jeg så lidt i stå, hvordan kommer jeg så videre herfra? (hvis det er rigtig det jeg har gang i) og har jeg forstået det med den ene dråbe i overskud rigtigt?

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2011 af exutu (Slettet)

Uorganisk på århus uni?, har lige fundet min gamle rapport frem :p... (Har undervejs udeladt nogle ladninger etc. som jeg går ud fra i kender):

HSO4 <=> SO4 + H+

C(SO4) = [SO4] + [HSO4]

c(SO4)= 0,5M*(0,05mL/1mL)=0,025M

0,025M-[SO4]=[HSO4]

i kender [H+] gennem pH værdien, i ved at pK er 1,99 så kan i ved ligevægts udtrykket regne [SO4]

(K=([SO4]*[H+])/[HSO4])

I har Ksp for BaSO4 og nu har i sulfat koncentrationen og kan derved udregne [Ba]:

Ksp=[Ba][SO4]

og det samme gør sig gældende for Ca og Sr (kig i jeres grønnehæfte, hvis i ikke har dem)


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. november 2011 af cille91j (Slettet)

Jeg forstår ikke punktet i linie 4. Vi har jo lige fundet koncentrationen af SO4 . Altså der står jo at HSO4 = 0,025M - 0,025M = 0 . Forstår det ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. november 2011 af exutu (Slettet)

Husk at der er forskel på den formelle og den aktuelle koncentrantion.


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. november 2011 af cille91j (Slettet)

Så de 0,025M som står i linien er den formelle og SO4 er den aktuelle, som vi endnu ikke har fundet?

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. november 2011 af exutu (Slettet)

Ja


Svar #6
07. november 2011 af frkhlarsen (Slettet)

Mange tak for hjælpen:)

det kan være du også kan hjælpe mig med den næste opgave, der lyder således:

Bahandlingen med Na2CO3 opløsningen har til formål at omdanne de fældede sulfater til karbonater. Er opløsningen sur eller basisk under omdannelse?

Skriv reaktionligningerne for omdannelserne og beregn ligevægtskonstantenterne ud fra opløselighedsprodukterne.

Forklar hvorfor BaSO4 omdannes til BaCO3 selvom BaSO4 er tungest opløselig.

 

Tænker at siden vi tilsatte saltsyre i starten, må opløsningen vel være sur. Korrekt?

Kan godt opskrive reaktionsligningerne:

BaSO4(s) + Na2CO3(aq) = BaCO3(aq) + Na2SO4(aq)

Heraf kan man opskrive K = ( [BaCO3] * [Na2SO4] ) / [Na2CO3]

Men her går jeg så i stå, kan ikke gennemskur, hvad jeg så skal. Måske jeg kan få lidt hjælp her?


Skriv et svar til: Hjælp til fældning af Ba2+ og Sr2+ med Na2SO4

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.