Matematik

At bestemme koordinatsættet til hvert af skæringspunkterne mellem graferne for f og g.

07. november 2011 af Mettexd (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen.

Jeg har haft en del problemer med en opg, som jeg nu vil spørge jer til råds om. Jeg ønsker ingen kommentarer om, at jeg er doven, og at jeg bare kan slå op i min bog, for det har jeg, og jeg har virkelig svært ved disse spørgsmål. [:)]

Opg 1)
Funktionerne f og g er givet ved:
f(x)=-2x^2-0,5x-3 og g(x)=4,2x-5

a)Bestem koordinatsættet til hvert af skæringspukterne mellem graferne for f og g


Det jeg har startet med at gøre er, at jeg har regnet d ud for hvert af ligningerne, med formlen: b^2-4ac

Dvs. før den første ligning:
d=-0,5^2 - 4*2*-3 = 23,75

Den anden ligning:
d= 4,2^2-4*1*-5 = 17,64

Nu er jeg så gået i stå, ved ikke hvad det er jeg lige kan gøre.


Mange tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

OPg 1.

x-koordinaterne til skæringspunkterne mellem de to grafer findes ved at løse ligningen f(x) = g(x) . Du har i stedet forsøgt at løse ligningerne f(x) = 0 og g(x) = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. november 2011 af volcom1

Hvis du skal finde skæringen mellem to grafer, er det en god ide at starte med at sætte dem lig med hinanden, da du jo ønsker at finde svare på netop hvor de er lig hinanden.

Derefter kan du prøv at trække det hele over på den ene side af ligheds tegnet hvorved du fået et udtryk som er = 0.

Denne kan du så løse ved at bestemme x og dermed x koordinatet for skæringen mellem de to grafer


Svar #3
07. november 2011 af Mettexd (Slettet)

Hm, det forstår jeg ikke. :(


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. november 2011 af volcom1

Hvor i forklaringen bliver du sat af


Svar #5
07. november 2011 af Mettexd (Slettet)

Det med, at jeg skal sætte det i lig med hinanden? forstår ikke hvordan man så regner den ud :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
07. november 2011 af volcom1

Hvis du gerne vil vide hvor to ligninger skærer hinanden, så vil du gerne finde de koordinater (x,y) som de to ligninger har til fældes. Måden at finde en fælles y-koordinat, er at sige f(x) = g(x) 

Dermed har du følgende

-2x^2-0,5x-3 = 4,2x-5

Ved at trække det hele over på venstre side, har du en andengradslignig som du kan løse på normal vis


Svar #7
07. november 2011 af Mettexd (Slettet)

Du mener altså det bliver -2x^2-0,5x-3-4,2x+5 =0 eller?


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, det er den ligning, der skal løses. De to led med "x" kan trækkes sammen, og de to konstantled kan trækkes sammen.


Svar #9
07. november 2011 af Mettexd (Slettet)

Så skal jeg regne diskriminanten, men kan ikke se, hvordan jeg kan gøre det i dette tilfælde.


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Benyt ligningens tre koefficienter til at beregne diskriminanten.


Svar #11
07. november 2011 af Mettexd (Slettet)

Hvilke tre koefficienter?
 Er det: 2x^2+4,7x-2=0 ?
altså d = b^2-4ac =4,7^2-4*2*-2 = 38,09

Dvs. at der er to løsninger, da d>0

Løsninger:
x1=-4,7-√38,09/2*2 = -1,47
x2=-4,7+√38,09/2*2=  10,87

men kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, det er jo den reducerede form for ligningen. Men du skal sørge for at sætte parenteser i dine udtryk. Dine talværdier er ikke korrekt.

x1 = (-4,7 -√38,09) / (2·2)

x2 = (-4,7 +√38,09) / (2·2)


Svar #13
07. november 2011 af Mettexd (Slettet)

Men bliver det så resultatet, eller er der andet, som jeg skal?


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Løsningerne til ligningen f(x) = g(x) er x-koordinaterne til skæringspunkterne. Man skal dernæst beregne skæringspunkternes y-koordinater, hvilket gøres lettest ved at bruge forskriften for g(x) .


Svar #15
07. november 2011 af Mettexd (Slettet)

Så bliver x1 = -6,24
og x2 = ca. -3,16

Er det korrekt?


Svar #16
07. november 2011 af Mettexd (Slettet)

Uha, det forstår jeg ikke. Tror jeg ikke vi har lært :(


Brugbart svar (0)

Svar #17
07. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#15

Nej, det er heller ikke korrekt.

#16

Skæringspunkterne ligger både på grafen for f(x) og på grafen for g(x) . Når man kender skæringspunkternes x-koordinater x1 og x2, er skæringspunkternes koordinatsæt derfor (x1 , g(x1)) og (x2 , g(x2)) .


Svar #18
07. november 2011 af Mettexd (Slettet)

Hm, forstår det ikke rigtigt, når der ikke er tal inde i det :)


Skriv et svar til: At bestemme koordinatsættet til hvert af skæringspunkterne mellem graferne for f og g.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.