Fysik

Kræfter, newton, forvirret?

07. november 2011 af DocFB (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er 1.g'er og har slet ikke beskæftiget mig med begrebet 'kræfter'.... nogensinde!!!! Vi har nu haft om det i et stykke tid på gymnasiet  og jeg skal snart skrive rapport, men jeg har endnu ikke forstået hvad det med newton osv. går ud på! Min lærer forvirrer mig kun mere!!!!! så med tårer i øjnene sidder og er sååååå fustreret!!!!!!!! Sidder og laver en opgave og den lyder sådan:

"En stålplade med massen 1200 kg placeres på is. Bestem den kraft, der skal til for at skubbe stålpladen med en konstant hastighed hen over isen. Ville du kunne skubbe pladen?

Hvad hvis den lå på et gulv, hvor gnidnignskoefficienten var 0,4?"

1. Newtons første lov fortæller at hvis en "genstand" ikke påvirkes af en resulternde kraft vil den enten være i stilstand eller i en konstant bevægelse. Men altså ingen acceleration !
2. Lov nummer to fortæller så noget om den ændring der sker i hastigheden/accelerationen når "genstanden" påføres en kraft. 

Fres =m*a, MEN det er den jeg ikke forstår???? hvad fanden er acceleration???

Påføres der en kraft (skubber man til noget) vil der ske en acceleration.
3. Tredje lov lov fortæller noget om hvordan to masser påvirker hinanden indbyrdes. Hvis jeg skubber til dig med en kraft, vil jeg blive udsat for en kraft af præcis samme størrelse men modsat rettet den jeg påførte dig.

Okay så nu tænker jeg at jeg bare sætter talene fra opgaven inden i den der formel Fres= m*a SOM JEG IKKE FORSTÅR. Okay m er jo 1200 kg,.... og så går jeg i stå.... Hvad fanden skal jeg skrive i a's plads??? er det overhovedet den formel? 

Er så forvirret for forstår heller ikke det der Gnidning ved tørre flader-noget, måske er det hvad jeg skal bruge?

Og hvad i guds navn er Fres????? forsår det simpelthen ikke :( hvordan kommer jeg igennem gymnasietiden... hvad er der dog sket... er gået fra en af de klogeste i klassen i folkeskolen til.... simpelthen håbløs....

PLEAS hjælp PLEAS!...


Brugbart svar (2)

Svar #1
07. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Med sådan en indstilling

"hvad fanden er acceleration" , "Hvad fanden skal jeg skrive i a's plads" , "Og hvad i guds navn er Fres"

er det måske ikke så underligt, hvis du finder emnet vanskeligt tilgængeligt. Og det er jo ikke altid, at det er lærerens skyld.

Acceleration står for hastighedens ændring. Newton's 1. og 2. lov giver dig netop de redskaber, der skal til for at løse den slags opgaver. Når pladen skubbes hen over isen, skal man sikkert se bort fra gnidningskraften, mens gnidningen tages med, når pladen ligger på gulvet.


Brugbart svar (3)

Svar #2
07. november 2011 af Metzschjensen (Slettet)

Angående Fres

Fres= resulterende kraft

dvs. hvis vi to skubber til en vogn fra begge sidder vil den blive påført af to krafter men den resulterende kraft er den kraft vognen har imens vi skubber. åltså hvis du er stækere end mig vil vognen have en resulterende kraft der er rettet mod mig(vognen bevæger sig over imod mig).  

Ps. #1 har ret i at du har brug for en ny indstilling. måske skulle du overveje at glemme alt om hvor god du var og er i forhold til alle de andre men blot at du er på dette niveau nu og at du så må udvikle dig derfra


Svar #3
07. november 2011 af DocFB (Slettet)

Unskyld for det.... kan se nu når jeg læser det igen at jeg godt kunne have formuleret mig bedre..... Tro mig har virkelig prøvet at indlære det. Læst kapitlet mindst 6 gange igennem. Det resulterede desværre i at jeg formulerede mig på en måde som ærligt talt er meget ukarakterisk af mig.

Tak for jeres svar :)

 

 


Skriv et svar til: Kræfter, newton, forvirret?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.