Matematik

Løs ligningen: ((y+2)/(2y))-((2y-4)/(3y))=((1)/(6))

09. november 2011 af CaffeLatze (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle. Jeg er helt lost. Denne ligning burde give y=7 (ifølge mathway.com og http://www.numberempire.com/equationsolver.php og mange andre sites), men jeg får den til at give noget andet. Vil I ikke nok hjælpe mig? Der er frist i morgen :)

Her er mine udregninger - hvad gør jeg forkert??

Jeg beklager virkelig alle paranteserne, men når jeg copy-paster fra mit matematikprogram (nSpire), ser det sådan her ud

 

 

((y+2)/(2y))*3y=((3*y^(2)+6y)/(6*y^(2)))

 

((2y-4)/(3y))*2y=((4*y^(2)-8y)/(6*y^(2)))


((3*y^(2)+6y)/(6*y^(2))) - ((4*y^(2)-8y)/(6*y^(2))) = ((-y^(2)+14y)/(6*y^(2)))

 

((-y^(2)+14y)/(6*y^(2))) = ((1)/(6))


((-y^(2)+14y)/(6*y^(2)))*(6*y^(2)) = ((1)/(6))*(6*y^(2))

 

-y^(2)+14y = y^(2)


-y^(2)+14y-14y = y^(2)-14y

 

-y^(2)= y^(2)-14y


((-y^(2))/(y^(2)))= ((y^(2)-14y)/(y^(2)))

 

 

- ((y^(2))/(y^(2)))= -14y

 

-1 = -14y

 

1 = 14y


((1)/(14))=((14y)/(y))

 

((1)/(14))=y


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Ligningen er

(y+2)/(2y) - (2y-4)/(3y) = 1/6

Man ganger med fællesnævneren 6y (med forbeholdet y ≠ 0) og får

3(y+2) - 2(2y-4) = y , eller

3y +6 - 4y +8 = y , der reduceres til

2y = 14, eller

y = 7

Du har da virkelig formået at gøre det totalt uoverskueligt med alle de parenteser.


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. november 2011 af PeterValberg

((y+2)/(2y))-((2y-4)/(3y)) = ((1)/(6)) 

fællesnævner for venstre side må være 6y

3(y+2)/(6y)-2(2y-4)/(6y) = 1/6
(3y+6)/(6y)-(4y-8)/(6y) = 1/6
((3y+6)-(4y-8))/(6y) = 1/6
(3y+6-4y+8)/(6y) = 1/6
(14-y)/(6y) = 1/6
14-y = y
2y = 14
y = 7
 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
09. november 2011 af CaffeLatze (Slettet)

@ #1 & #2

 

Tusind tak for hjælpen!!

Ja, det ved jeg, #1, mit matematikprogram f*ckede det helt op :)

 

Igen, tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Løs ligningen: ((y+2)/(2y))-((2y-4)/(3y))=((1)/(6))

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.