Matematik

hejsa er der nogen som kan hjælpe mig med hvordan jeg skal forkorte brøken: (X^2-6X+9)/(5-15) m.v.h Freja

14. november 2011 af frejapigendk (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej er der nogen som kan forklare mig hvordan man forkorter brøken x2 + 6x +9/ 5 - 15


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Mener du brøken

(x2 -6x +9) / (5x -15)   ?

Faktoriser tælleren og sæt en fælles faktor i nævneren udenfor, og forkort.


Svar #2
14. november 2011 af frejapigendk (Slettet)

ja nemlig

 


Svar #3
14. november 2011 af frejapigendk (Slettet)

kan du være lidt mere præcis evt. give et eksempel med en brøk af samme type

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man faktoriserer 2.-gradspolynomiet i tælleren ved at bestemme rødderne i polynomiet x2 -6x +9 . I nævneren er der en oplagt faktor at sætte udenfor.


Svar #5
14. november 2011 af frejapigendk (Slettet)

så jeg skal udregne x ved at løse tælleren som en andengradsligning eller?

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
14. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

For at faktorisere et normeret 2.-gradspolynomium på formen (x - r1)(x - r2) skal man bestemme dets rødder r1 og r2 .


Svar #7
14. november 2011 af frejapigendk (Slettet)

okay kunne du prøve at skrive et eksempel med et lignende stykke, for så tror jeg bedre, at jeg kan se, hvad jeg skal gøre

 


Brugbart svar (1)

Svar #8
14. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man benytter her, at x2 -6x + 9 er kvadratet på en toleddet størrelse:

x2 - 6x + 9 = x2 - 2·3·x + 32 = (x - 3)2 ,

og at

5x - 15 = 5·(x - 3) .

Prøv nu at forkorte.


Svar #9
14. november 2011 af frejapigendk (Slettet)

så kommer den til at se sådan ud: (x-3)2 / 5(x-3) ikke?

og forkorter man så ved at dividerer med (x-3) i tæller i nævner, sådan at den kommer til at se sådan ud: (x-3)/5


Brugbart svar (1)

Svar #10
14. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja netop. Reduktionen er gyldig for x ≠ 3 .


Svar #11
14. november 2011 af frejapigendk (Slettet)

ok du skal have mange tak for hjælpen


Skriv et svar til: hejsa er der nogen som kan hjælpe mig med hvordan jeg skal forkorte brøken: (X^2-6X+9)/(5-15) m.v.h Freja

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.