Matematik

Hjælp til en lille differential opgave

14. november 2011 af martintoke (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle... Jeg sidder og bikser med en matematik aflevering, og det kører rigtig godt. Jeg mangler bare at besvare sidste opgave:

"Bestem en ligning for tangenten til grafen for funktionen: f(x) = -ln x + e^x i punktet (2,f(2))"

Det har kørt godt inden denne opgave hehe, med optimering osv, men er lidt stuck her... håber i kan hjælpe mig, med hvad/hvordan jeg gør det. Er lidt lost, var også syg da vi arbejdede med log og ln, og bogen beskriver det ikke ret godt synes jeg :S

håber i kan hjælpe mig :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. november 2011 af mathon

du skal bruge
                              f '(2)     og     f(2)

i tangentligningen:
                                       y = f '(2)·(x-2) + f(2)


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. november 2011 af Tyrael (Slettet)

Bestem differentialkvotienten til f(x) = -ln(x)+ex.

Dernæst beregnes tangentens hældning ved at indsætte x-koordinatet i f'(x). 

Anvend nu, at y = ax+b og at du kender y, a og x, og løs denne ligning med hensyn til b.

Facit: y = 6,8891x-7,0822
 


Svar #3
14. november 2011 af martintoke (Slettet)

mange tak skal i have.. jeg vil lige prøve mig frem, og ellers melde tilbage :) takker virkelig meget


Svar #4
14. november 2011 af martintoke (Slettet)

Arrgghhh er stuck igen igen,.. Sorry, for det er mig der ikke fatter noget, i har kommet med gode svar hehe, MEN:

 

jeg har gjort følgende:

Bestem ligning for tangenten til grafen for funktionen: f(x)= -ln(x)+e^x


Tangentligningen:
y=f(x0)+f'(x0)*(x-x0)

y=f(2)+f'(2)*(x-2)

y=6.69+f'(2)*(x-2)

men har 2 spørgsmål herfra.

 

1: mit "b" er 8.08 (udregnet således: -ln(2)+e^2=6.69 , men dit rigtige "b" er jo -7.08 ??

 

2: hvad gør jeg med f''(2) ? skal jeg bruge solve eller ??

 

endnu engang mange mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du skal differentiere funktionen f(x) og så beregne f'(2) og indsætte værdien i tangentligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. november 2011 af Tyrael (Slettet)

#4 

Fremover kan du benytte dig af grafiske computerprogrammer eller evt. din grafregners indbygge funktioner til bestemmelse af tangentligninger. 

Det skal ikke forstås som, at computerne skal overtage den gode gammeldags metode - det er blot en gode måde at tjekke sit resultat på. 


Skriv et svar til: Hjælp til en lille differential opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.