Matematik

Ligning med 2 ubekendte

14. november 2011 af christofferw90 (Slettet) - Niveau: A-niveau

y = A / 1 + 2a^-x


hvor y er a°rslønnen i kr. og x er antallet af a°r siden kandidateksamen
1. Bestem værdierne af A og a – heltallige og positive-, na°r det ogsa° oplyses, at lønnen til tidspunkt x=1 er kr.: 200000.

 

nogen der kunne hjælpe med løsningen af denne ligning?

 

VH


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det var da en pudsig måde at skrive bogstavet å på.

Mener du

y = A / (1 + 2·a-x) ?


Svar #2
14. november 2011 af christofferw90 (Slettet)

Ja, det var det jeg mente (-:

og det er fordi den er kopiret fra en pdf-fil.

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er jo tilladt at rette lidt i den kopierede tekst.

Så giver den ene oplysning, at

200000 = A / (1 + 2/a) = A·a / (a + 2)

hvor a og A skal være positive og heltallige, dvs

(A - 200000)·a = 400000 .

Formlen giver ikke meget mening med a = 1. Med a = 2 får man så A = 400000 . Med a = 4 får man A = 300000 . Der er tilsyneladende flere løsninger.


Svar #4
14. november 2011 af christofferw90 (Slettet)

To nybagte cand. merc’ere Peter og Hans har fa°et arbejde i hver sit firma.
Peters firma belønner unge menneskers aktive indsats med store gagereguleringer i de første a°r. Til gengæld er der en øvre grænse for a°rslønnen. Den er kr.: 400000. Denne løn opna°s aldrig, men man kommer tættere og tættere pa°, jo længere man er ansat.
Hans’ firma giver en fast a°rlig gageregulering pa° kr.: 25000 i de første 15 a°r af en ansættelsesperiode. Herefter er lønnen konstant.
Det oplyses, at Peter tilbydes en lønudvikling, der følger formlen

betyder dette noget for løsningen så?

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvis det ellers er indledning til resten i #0, så ses det så, at A = 400000 , og derfor må der gælde a = 2 .


Svar #6
14. november 2011 af christofferw90 (Slettet)

tak for hjælpen (-:

 


Svar #7
14. november 2011 af christofferw90 (Slettet)

Har lige et ekstra spm:

Til hvilket tidspunkt tjener Peter kr.: 300000?


Svar #8
14. november 2011 af christofferw90 (Slettet)

har fundet ud af det, man skal tage log?

ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det findes ved at løse ligningen

y(x) = 300000, dvs

400000 / (1 + 2·2-x) = 300000


Skriv et svar til: Ligning med 2 ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.