Matematik

kuglen ligningen

15. november 2011 af Camilla1992H (Slettet) - Niveau: A-niveau

x^2 +y^2 z^2 -4x-6y-4z=8 

bestem kuglens ligning 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Kuglens ligning er allerede givet (sikkert med et + foran z2 ). man skal sikkert skrive den på formen, så man kan aflæse centrums koordinater og kuglens radius. Dette gøres ved at kvadratkomplettere leddene med x2 og x for sig, med y2 og y for sig, og med z2 og z for sig.


Svar #2
15. november 2011 af Camilla1992H (Slettet)

kan det passe at det giver (x-2)^2 +(y-3)^2+(z-2)^2= 25

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, det er helt korrekt. Skriver man 25 som r2 , kan man så også umiddelbart aflæse kuglens radius r.


Svar #4
15. november 2011 af Camilla1992H (Slettet)

tak :D 

men jeg skal find punkt P 

og punkt P er projektionen af C på  alfa-planen

planens ligning er 2x+2y +z=3

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvis C ellers er cirklens centrum, start så med at beregne afstanden fra C til planen α . Vektoren CP er da parallel med en normalvektor n til planen , og der vil da gælde

OP = OC + CP = OC ± |CP| · n/|n|

hvor man skal vælge enten + eller - i formlen.


Svar #6
15. november 2011 af Camilla1992H (Slettet)

er der ikke end anden måde at finde punktet P ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Der er som regel flere måder at dreje en geometrisk opgave på. Dette (#5) forekom mig dog at være den simpleste fremgangsmåde.

Planen ligning er givet, så dens normalvektor aflæses af ligningen; centrums koordinater aflæses af kuglens ligning, så det drejer sig om at sætte tal ind i et par formler.


Svar #8
15. november 2011 af Camilla1992H (Slettet)

hvilken formle skal jeg brug ???


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Følg #5, så start med at beregne afstanden |CP| fra kuglens centrum til planen α . Den beregnes ved at indsætte C's koordinater i den normerede ligning for planen.


Svar #10
15. november 2011 af Camilla1992H (Slettet)

det har jeg gjort den er 3 ... hvad skal jeg så gør ???


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Så skal du have fat i vektoren n/|n| og indsætte i formlen i #5.


Svar #12
15. november 2011 af Camilla1992H (Slettet)

kan jeg ikke find punktet  ud fra parameterfremstilling? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
15. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Jo, det kan du da godt, hvis du synes, at det er nemmere. Men du er jo ellers næsten færdig med opgaven.


Svar #14
15. november 2011 af Camilla1992H (Slettet)

hvordan skal jeg så gør det hvis jeg skal brug parameterfremstilling ????????????


Brugbart svar (0)

Svar #15
15. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Så ser man på linien gennem C med retningsvektor n og bestemmer det punkt på denne linie, som også ligger i planen α .


Svar #16
15. november 2011 af Camilla1992H (Slettet)

er  retningsvektor ikke (2,2,1) og puktet er (2,3,2)


Brugbart svar (0)

Svar #17
15. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#16

Jo.


Svar #18
15. november 2011 af Camilla1992H (Slettet)

okay ..men så får jeg 2(2+2t)+2(3+2t)+1(2+t)=0,t 

så får jeg t til -1,33 

og når jeg sætter -1,33 ind så får jeg 

2+2*(-1,33)=-0,66

og den næste får jeg til 0,34 og den sidst får jeg til 0,67 

men jeg tror ikke det passer 


Brugbart svar (0)

Svar #19
15. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#18

Planens ligning er   2x +2y +z = 3 , som punktet på linien skal tilfredsstille. Du har brugt en anden højreside i ligningen.

Brug eksakte brøker i stedet for afrundede decimaltal.


Svar #20
15. november 2011 af Camilla1992H (Slettet)

kan du ikke regne den ud ....kan ikke find ud af det :)


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.