Matematik

Finde tangenter til funktionen f

16. november 2011 af Mr.Plauborg (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg har en opgave, hvor jeg ikke rigtig kan finde ud af den sidste opgave.

Den lyder sådan her:

Grafen for funktionen f har 2 tangenter med hældningkoefficienten 3.

 - bestem en ligning for hver af disse to tangenter

funktionen f er :

f(x) = x^3 - 6x^2 + 12x - 4

 

Nogen der kan hjælpe mig og give mig svar ? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Start med at løse ligningen f'(x0) = 3 . Herved findes x-koordinaterne til de røringspunkter, hvor grafen har en tangent med hældningskoefficient 3 .


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. november 2011 af mathon

 

            ...kender du ikke tangentligningen?


Svar #3
16. november 2011 af Mr.Plauborg (Slettet)

#1

Jeg er ikke helt med på hvordan jeg skal gøre ?

 

#2

Nej jeg kender ikke mere end det jeg har oplyst...


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Mathon spørger i #2, om DU kender ligningen for tangenten til grafen for en funktion i et givet punkt. Den bør være almen viden i forbindelse med løsningen af en sådan opgave.


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. november 2011 af mathon

                   

                     f ’(xo) = 3xo2 – 12xo + 12 = 3              løs med hensyn til xo

tangentligning1
                                 y = f '(xo1)·(x-xo1) + f(xo1)

tangentligning2
                                 y = f '(xo2)·(x-xo2) + f(xo2)

                 


Svar #6
16. november 2011 af Mr.Plauborg (Slettet)

Ud fra det du skriver i #5 kan jeg så finde a-værdien ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. november 2011 af mathon

     løs først
                        f ’(xo) = 3xo2 - 12xo + 12 = 3

                                      3xo2 - 12xo + 9 = 0


Svar #8
16. november 2011 af Mr.Plauborg (Slettet)

Okay, jeg er super glad for, at du prøver at hjælpe mig !

Men jeg føler mig lidt dum, når jeg ikke ved hvordan jeg skal gøre...

Matematik er ikke lige min vildt stærke side :/

 

Altså som du skriver i 2. linje her :

3xo2 - 12xo + 9 = 0

Hvordan skal jeg så gå frem derfra ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. november 2011 af mathon

2.gradsligningen
                                            3xo2 - 12xo + 9 = 0             løses let af en elev i HHX 3. år


Svar #10
16. november 2011 af Mr.Plauborg (Slettet)

Nåeh.. Altså med at finde 0 punkter ved at sætte den ovennævnte funktion ind i nulpunktformlen ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. november 2011 af mathon

løs
                3x2 - 12x + 9 = 0              ( hvos  x o forvirrer på 3. år )


Svar #12
16. november 2011 af Mr.Plauborg (Slettet)

Tak for hjælpen. Jeg forsøger :-)


Brugbart svar (0)

Svar #13
16. november 2011 af mathon

                          3xo2 - 12xo + 9 = 0

                                xo1 = 1      xo2 = 3

beregn nu

tangentligning1
                                 y = f '(xo1)·(x-xo1) + f(xo1)

tangentligning2
                                 y = f '(xo2)·(x-xo2) + f(xo2)


Svar #14
16. november 2011 af Mr.Plauborg (Slettet)

Super tak ! 

 

Når jeg så skal beregne tangentligningerne, så sætter jeg selvfølgelig x01 og x02 værdierne ind på deres pladser. Men hvad med den originale x-værdi ? Hvad erstattes den med ?


Brugbart svar (0)

Svar #15
17. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

x er den uafhængige variable i tangentligningen. Ligesom y erstattes den ikke med noget.


Svar #16
17. november 2011 af Mr.Plauborg (Slettet)

Okay.

Så tangentligning 1 vil hedde:

y = f '(xo1)·(x-xo1) + f(xo1) 

Og så erstatter man alle x01 med 1 

Så det bliver:

y=f' (1)*(x-1)+f(1)

Og så sætter man vel 1 ind på x's plads i den originale funktion

Så bliver det:

y=(3*1^2-12*1+12)*(x-1)+(1^3-6*1^2+12*1-4)

y=3*x-1+3

y=3x+2

 

Eller er jeg helt gal på den ?


Brugbart svar (0)

Svar #17
17. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#16

Det er ikke helt galt; men du smider parentesen omkring (x-1) væk til sidst, og derfor bliver resultatet ikke korrekt.

I stedet for at gøre det helt uoverskueligt, kan man udføre mellemregningerne særskilt

f(1) = 13 - 6·12 + 12·1 - 4 = 3 , og

f'(1) = 3·12 - 12·1 + 12 = 3 ,

hvorfor ligningen bliver

y = f'(1) · (x - 1) + f(1), dvs.

y = 3·(x-1) + 3 = 3x


Svar #18
17. november 2011 af Mr.Plauborg (Slettet)

Nåeh, ja det kan jeg godt se.

Nu giver det mening for mig. Mange tak.

 

Dvs. i tangentligning 2 gør jeg bare det samme, bare jeg sætter 3 ind i stedet for 1 ?


Brugbart svar (0)

Svar #19
17. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#18

Ja, og her ved man jo, at der også gælder f'(3) = 3 , da begge tangenter har hældning 3 .


Brugbart svar (0)

Svar #20
17. november 2011 af mathon

 

reducer nedenstående ligninger til formen y = ax + b
 

                tangentligning1
                                                  y = 3·(x-xo1) + f(xo1)     og    xo1 = 1

                tangentligning2
                                                  y = 3·(x-xo2) + f(xo2)     og    xo2 = 3

                  


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.