Matematik

benyttelse af tretrinsregl til at beregne f'(x)

23. november 2011 af louiseeglin (Slettet)

Jeg har fået opgaven:

 Givet funktion f(x)=-x^2+3x
a. Benyt 3trins reglen til at beregne f’ (x).

Jeg er gået i stå og kan ikke finde ud af hvordan jeg kommer videre, da det er et nyt emne vi lige er begyndt på, og synes ikke jeg kunne bruge bogen til hjælp.

f(x) = -x^^(2) + 3x

= -2*x^(2-1) + 3x

= -2*x + 3x

 

Hvordan kommer jeg videre herfra?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man skal beregne differenskvotienten

( f(x0+h) - f(x0) ) / h

og vise, at den har en grænseværdi for h → 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. november 2011 af peter lind

Det du skriver som din opgave og det du faktisk regner på stemmer ikke overens.

Hvis din opgavebeskrivelse er rigtig skal du finde (f(x+h)-f(x))/h og foretage grænseovergangen h -> 0


Svar #3
23. november 2011 af louiseeglin (Slettet)

Okay, så er jeg lidt med igen..

Men når jeg bruger denne "formel" : as= (delta y)/(delta x) = (f(x+delta x) - f(x)) / (delta x), hvornår skal jeg så sætte mine 3x ind?


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. november 2011 af peter lind

Du skal ikke sætte 3x ind. Du skal erstatte f(x+h) og f(x) med den konkrete funktion, som du skal differentiere.


Svar #5
23. november 2011 af louiseeglin (Slettet)

Nu er jeg helt forvirret? Kan jeg ikke få dig til at skrive den første sætning/linje så jeg kan se hvor jeg helt præcis jeg skal sætte det forskellige ind?


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. november 2011 af peter lind

f(x) = -x2+3x,    f(x+h) = -(x+h)2+3(x+h)


Svar #7
23. november 2011 af louiseeglin (Slettet)

Med h, mener du da delta x eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. november 2011 af peter lind

h er tilvæksten i x. Nogle forfattere kalder den h andre Δx


Svar #9
23. november 2011 af louiseeglin (Slettet)

Jeg giver op, jeg fatter det simpelthen ikke.. Nu har jeg skrevet det op som du siger, men kan igen ikke komme videre


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. november 2011 af peter lind

Dernæst foretager du kvadreringen samt ganger de 3 ind i parentesen. Gør det evt. i to omgange


Svar #11
23. november 2011 af louiseeglin (Slettet)

Altså jeg har nu en ligning der ser sådan ud:

f(x+h)= -(x+h)2 + 3(x+h)

Hvordan skal jeg så tage kvadratroden af -(x+h)2 ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
23. november 2011 af peter lind

Du skal ikke tage kvadratroden. du skal foretage kvadrerinngen. Brug reglen for kvadratet på en toleddet størrelse.


Skriv et svar til: benyttelse af tretrinsregl til at beregne f'(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.