Matematik

Trekant beregning på trykluftcylinder

27. november 2011 af Vinstrup (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg er i tvivle om hvordan jeg skal løse opgaven, som jeg har vedlagt... Jeg har set et andet løsningsforslag her på siden, men det var ekstremt forvirende...

 

Så håber at nogle kan hjælpe med svaret på en lidt mere pædagoisk måde :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

I trekant ABC kendes alle tre sider, hvorfor vinkel A kan bestemmes af cosinusrelationen

cos(A) = (|AB|2 + |AC|2 - |BC|2)/(2|AB|·|BC|)

Kalder vi de tilsvarende punkter i den stiplede trekant for B' og C' , har vi

|B'C'|2 = |AB'|2 + |AC'|2 - 2·|AB'|·|AC|'·cos(A')

Da nu BC' = BC, og AB' = AB , og A' = A + 18º , har vi

|BC|2 = |AB|2 + |AC'|2 - 2·|AB|·|AC'|·cos(A+18º) ,

hvilket er en 2.-gradsligning til bestemmelse af |AC'| .


Svar #2
27. november 2011 af Vinstrup (Slettet)

Findens der ikke en anden vej? - uden om 2.gradsligningen?

 

Det ser godt nok forvirende ud, beklager!


Svar #3
27. november 2011 af Vinstrup (Slettet)

#1 kan det passe at resultatet bliver ca. 700.427?

 

Jeg har lavet 2 retvinklede trekanter... 


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man finder først vinkel A = 26,13529º .

Dernæst finder man, at |AC'| er rod i 2.-gradsligningen

x2 -746,405·x + 30300 = 0 ,

der har rødderne

x = 703,3243 eller x = 43,081

Slaglængden a er derfor

a = |AC| - |AC'| = 196,68 eller a = 856,92

Her er det løsningen a = 196,68 , der skal accepteres, da den anden løsning svarer til den urealistiske løsning, hvor vinkel B er spids.


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. november 2011 af AskTheAfghan

#2

x1 + x2 = |AC|

h2 + x12 = |AB|2   ⇔   h2 = |AB|2 - x12

h2 + x22 = |BC|2   ⇔   h2 = |BC|2 - x22 = |BC|2 - (|AC| - x1)2

h2 = h2   ⇔   |AB|2 - x12 = |BC|2 - (|AC| - x1)2   ⇒   x1 = 466.833 mm      , så  x2 = 433.167 mm

A1 = cos-1(x1/|AB|) = 26.134º

A = A1 + A2 = 26.134º + 18º = 44.14º

hny2 + (x2 - a)2 = |BC|2   ⇔   hny2 = |BC|2 - (x2 - a)2

sin(A) = hny/|AB|   ⇔   hny2 = (sin(A)·|AB|)2

Dernæst

hny2 = hny2   ⇔   |BC|2 - (x2 - a)2 = (sin(A)·|AB|)2  ⇒ a = 103.079 mm

Jeg ved ikke hvorfor det ikke stemmer overens med Andersen11's resultat.


Svar #6
27. november 2011 af Vinstrup (Slettet)

Tak for alle jeres imput, kommer nu også selv til resultatet :)

 

#5 beklager, men det skal alsår give ca. 196.68 mm (an på int. dicimaler o.l.) - det står også i facitlisten både for 3. og 4. udgave af teknisk matematik, hvor opgaven stammer fra..


Brugbart svar (1)

Svar #7
27. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Fejlen ligger vist i antagelsen, at højdens fodpunkt forskydes med slaglængden a .


Skriv et svar til: Trekant beregning på trykluftcylinder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.