Fysik

fysik opdrift

28. november 2011 af aom10 (Slettet)

Når du åbner døren til et køleskab kort tid efter,  at den er lukket, kan du mærke at der skal bruges en større kraft end normalt hvorfor?

Har virkelig brug for hjælp, på forhånd tak! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. november 2011 af mathon

  

                             ...som intet har med opdrift at gøre

 


Svar #2
28. november 2011 af aom10 (Slettet)

ved ikke om det er eller ej, spørgsmålet lå i kapitlet med opdrift, så er derfor lidt forvirret. :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. november 2011 af Enhver (Slettet)

Den kolde luft "falder" ud af køleskabet, når man åbner det. Den erstattes af varm luft, som strømmer ind i stedet for, og når man lukker køleskabet igen, afkøles den varme luft. Derved opstår et undertryk i køleskabet, og det bliver svært at åbne umiddelbart efter.


Svar #4
28. november 2011 af aom10 (Slettet)

tusind tak! :)


Brugbart svar (2)

Svar #5
28. november 2011 af mathon

 

 Når køleskabsdøren åbnes strømmer køkkenvarm luft med temperaturen 20º ind i køleskabet og fortrænger noget af den kolde luft, som skubbes ud i køkkenet. Man lukker døren med et fast greb, for at sikre sig, at døren er  rigtig lukket, hvilket bevirker at gummirammen slutter meget tæt i lukkeøjeblikket. Lynhurtigt afkøles den nytilkomne luft meget i et fastholdt rumfang
og du har
                                   p2 / p1 = T2 / T1
hvoraf
                                   p2  = (T2 / T1) · p1             hvis vi siger, at luften afkøles 5 grader meget hurtigt
har du

                                   p2  = ((273+15) / (273+20)) · (1 atm) = 0,98 atm = 99298,5 N/m2

undertryk i køleskabet
                                   (101325 N/m2) - (99298,5 N/m2 )  = 2026,5 N/m2

en køleskabsdør er på ca 0,5 m2

for at åbne døren skal der altså benyttes
en ekstra kraft
                                  F = (0,5 m2) · (2026,5 N/m2) = 1013,25 N   svarende til et løft af 100 kg

man må derfor slide hårdt for at genåbne døren lige efter en lukning.

Ved denne trykforskel er gummilisten ikke 100% tætsluttende, så der gradvist "siver" luft udefra og ind, indtil trykforskellen er udlignet, så køleskabslågen atter kan åbnes med almindelig kraftanvendelse.

     

                             
 

          


Svar #6
28. november 2011 af aom10 (Slettet)

Tusind tak!

 


Skriv et svar til: fysik opdrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.